Recenzja Nokii E65 (S60)
Największą zaletą Nokii E65 i w ogóle Symbiana (oraz Androida) możliwość edycji menu głównego (dodawania do niego nowych aplikacji, usuwania nieużywanych funkcji i dodawania folderów. Poza tym na Nokii E65 działa wiele gier J2ME, w tym nawet Minecraft Pocket Edition (w Nokii 3110c i 6500 Slide jest za mała pamięć operacyjna). Ze względu na dobrze dobrany rozmiar i proporcje ekranu jest to dobre urządzenie do oglądania filmów z tym że nie obsługuje formatu AVI (ale przy obecnej liczbie internetowych konwerterów wideo nie jest to duża wada). Z drugiej strony Nokia E65 jest na tyle mała że bez trudu zmieści się w kieszeni spodni lub koszuli. Ma również bardzo rozbudowany system pomocy. Na Nokię E65 dostępny jest motyw Nokia, który upodabnia nieco jej interfejs do Nokia OS S40. Ma też ładny wskaźnik naładowania podobny do tego w Nokii 3310. Dużą wadą jest jednak brak wejścia USB przez co pliki trzeba przenosić przez Internet, Podczerwień, Bluetooth lub za pośrednictwem karty microSD. Jeśli chodzi o sieć jest to daleki skok ku nowszym smartfonom, z uwagi na możliwość łączenia się z sieciami Wi-Fi (Menu>Łącza>Kreat. WLAN>Opcje>Rozpocz. przegl. Web - nie zapomnij o wybraniu sieci Wi-Fi której chcesz użyć). W tym modelu telefonu naprawdę bardzo dużo korzystnych zmian można dokonać w Ustawieniach. Przykład: Aby ustawić obrazek wyświetlany przy uruchamianiu wystarczy wybrać w Menu>Narzędzia>Ustawienia>Telefon>Ogólne>Powitanie lub logo>Zdjęcie. Na S40 trzeba użyć do tego OxyCube-a. Ma to jednak pewną wadę: jeżeli ustawisz jako powitanie animowany GIF, wyświetli się jedynie pierwsza klatka. Na szczęście gdzieś na tym portalu znalazłem tutorial (ale nie mogę dać linku bo zapomniałem jak on się nazywa) który wyjaśnia jak można zrobić animowane logo na Symbianie, lecz miłośnicy animacji muszą zapłacić za MobiMB :-(. Jak na telefon robi bardzo dobre zdjęcia, ale kompletnie nie radzi sobie z najmniejszym ruchem (po prostu zdjęcie wychodzi poruszone).