Mój pierwszy poradnik, ale mam nadzieję, że wszystko jest czytelne i zrozumiałe
Całość jest moja razem ze screenami.
0. Na start wypadało by zhackować telefon, choć nie jest to konieczne.
1. Potrzebne nam będzie:
- Code: Select all
Please Login or Register, to see this Content
Wszystkie aplikacje na końcu postu. W code w celu okrycia przed gośćmi.
2. Więc musimy mieć aplikacje która chcemy spolszczyć. Np. powiedzmy ROMPatcher
3. Wypakowujemy (3.1) lub instalujemy (3.2) plik SIS lub SISX
3.1.

Aby wypakować włączamy SmartSIS -> Opcje -> Unpacking -> Wybieramy plik (w moim przypadku ROMPatcher) -> Czekamy chwile -> Po zakończeniu wyodrębniania opcje -> Unpack -> Czekamy znowu -> Po zakończeniu otwieramy X-Plore (Domyślny folder dla wypakowanych plików E:\SmartSIs\Unpacked\Symbian9 -> Pokazuje się folder z nazwa aplikacją. Przechodzimy w nim do Resource\apps i szukamy pliku z nazwa aplikacji oraz rozszerzeniu *.r01 lub *.rsc (przedstawione na screenach)
3.2 Instalujemy aplikacje. Wyłączamy zabezpieczenia, przechodzimy do !:Resource\apps i szukamy pliku z nazwą aplikacji i rozszerzeniu *.r01 lub *.rsc
4. Kopiujemy go najlepiej na dysk e:\
5. Otwieramy MobiHex i kolejno:
5.1 Menu

5.2 Open file

Wybieramy plik Nazwa.rsc lub nazwa.r01 (U mnie ROMPatcher.rsc)

5.3 Pokazuje się hex i naciskamy klawisz 5, czekamy chwile.

5.4 Pokazują się wszystkie teksty w programie i możemy je edytować w dowolny sposób

5.5 Po naciśnięciu klawisza ok pokazuję się tekst który możemy zmienić. Zmieniamy dajemy ok, opcje i ok.

Zmiany zostaną automatycznie zapisane jeżeli mamy opcje auto-save! (domyśle włączona)
5.6 Istnieje funkcja translate przez google. W tym wypadku menu -> opcje -> lang translate -> i na PL
Polecam korzystać w wifi jeżeli posiadamy lub pakiet internetowy

6. Po robocie zamykamy MobiHex i otwieramy X-Plore.
7. Zmodyfikowany plik zmieniamy na rozszerzenie *.r27 (27 to polski język i automatycznie dostosuje się do języka telefonu)
8. Kopiujemy plik do !:\Resource\apps (Muszą być wyłączone zabezpieczenia) i należy kopiować na dysk na którym jest dana aplikacja. Aby zainstalować na niezhackowanym systemie trzeba zrobić instalkę (Patrz punkt 10 lub 11).
9. Cieszymy się spolszczoną aplikacją

Punkty 10 oraz 11 są dodatkowe (opcjonalne)
10. Tworzenie instalek spolszczających!
11. Tworzenie pełnych pakietów instalacyjnych!
Specjalna wersja poradnika dla NokiaHacking.pl kopiowanie części lub całości zabronione. O umieszczeniu na innej stronie tylko za podaniem linku do pierwowzoru i przy uwzględnieniu autorstwa.