Jak wiadomo, stary bulid PPModda ma tę wadę, że jakakolwiek zmiana w chunku językowym powoduje zniknięcie spacji. Co zrobić, gdy chcemy jedynie usunąć ten denerwujący napis "Pauza" bez dalszej ingerencji w slang i jednocześnie zależy nam na spacji? Musimy się cofnąć do epoki sprzed narzędzi ndt, a mianowicie do operowania na heksach. Potrzebny nam jest w tym celu jakiś edytor, np. WinHex lub Hex Editor Neo.
Szukamy ciągu heksydecymalnego (może być ich kilka, u mnie były 3):
- Code: Select all
Please Login or Register, to see this Content
Zamieniamy go (je) na:
- Code: Select all
Please Login or Register, to see this Content
Zapisujemy zmiany. Gotowe, zamiast Pauzy będą wyświetlać się same spacje, więc nie zobaczymy nic.
Inne kombinacje zamiast spacji.
00 00 00 29 29 - spowoduje wyświetlenie II (sprawdzone doświadczalnie).
FF FF FF 29 29 - spowoduje wyświetlenie II (różnica - zamiast spacji będą wartości puste, wskutek czego napis nie powinien być nienaturalnie przesunięty w prawo - niesprawdzone doświadczalnie).
FF 00 7C FF 00 7C - spowoduje wyświetlenie || (nic z tego, o 1 bajt za dużo, więc bez przeparsowania chunku językowego PPModdem telefon umrze - a to mija się z celem;]).
ndt wrote:|| to będzie FF007CFF007C czyli jeden bajt więcej - przykro mi
czyli pozozstaje uzycie PPModify albo czekanie na stabilne wersje skryptów
ewentualnie zamiast doble vertical line (U+007C) można by spróbować z double Latin Capital letter I (U+0049) ale nie wiem jaki jest font w 3110c - wtedy będą to bajty 2929 pozostałe trzy mozna nadpisać zerami
pozdrawiam,
ndt
Moje stare eksperymenta.
00 00 00 22 22 - spowoduje wyświetlenie ż ż (sprawdzone doświadczalnie).
00 00 00 7C 7C - spowoduje wyświetlenie ci ci (sprawdzone doświadczalnie).
00 00 00 6C 6C - spowoduje wyświetlenie cji cji (sprawdzone doświadczalnie).
00 00 00 1E 1E - spowoduje wyświetlenie ś ś (sprawdzone doświadczalnie).
FF 00 7C 29 29 - spowoduje wyświetlenie |II (sprawdzone doświadczalnie).