Mam 9a raczej rodzice

Router to:
TP-link Wireless G TL-WR340G
lub
TP-link ADLS2 + TD-W8901G
Pozdrawiam.
Wodnik Szuwarek wrote:Po co ci w ogóle router jak livebox jest bezprzewodowym modemem?
Viperer wrote:Poza tym da się podłączyć telefon z Wifi do Liveboxa?
Jako że wiele osób ma z tym problem na forum, postanowiłem napisać ten krótki tutorial.
Czego potrzebujemy?
- telefonu z WiFi
- modemu Livebox
Zaczynamy:
1. Wyszukaj w swoim telefonie dostępne sieci wifi tak jak zwykle to robisz.
2. Gdy telefon widzi już Twoją sieć, którą "sieje" Livebox nie łącz się z nią!
3. Na modemie livebox, obok wejścia zasilacza, znajduje się mały, czarny guziczek o średnicy ok. 1,5mm. Wciśnij go.
4. Livebox teraz jest otwarty na nowe urządzenia. Widać to po mrygających diodach.
5. W tym momencie połącz się z siecią którą znalazł telefon, jeśli potrzeba, wpisz klucz Wep.
6. Punkt dostępu powinien zostać zapisany. Jeśli nie, dla pewności dodaj go w ustawieniach w swoim telefonie.
7. Śmigaj zadowolony po internecie
Małe FAQ:
P: Za każdym razem muszę wpisywać klucz. Da się to ominąć?
O: Klucz jest potrzebny, gdy łączymy się z wyszukaną siecią tak jakby po raz pierwszy. Jeśli łączymy się z zapisanym punktem dostępu klucz jest już w nim zapisany. Niestety, jeśli połączymy się z zapisanym punktem dostępu, to tylko program który wykorzystuje sieć może z niej korzystać. Np: Połączyliśmy się przez punkt dostępu w Operze Mini. Wchodząc w GaduGadu przy próbie połączenia otrzymamy komunikat "sieć już w użyciu"
P: Telefon nie widzi sieci, co zrobić?
O: Wyłącz i włącz liveboxa. Proste, ale pomaga.
Moje rady:
zalecam w konfiguracji liveboxa (gdzie ją znajdziemy opisane jest w instrukcji obsługi) wyłączyć zabezpieczenia, czyli wymaganie klucza. Lepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie programu Network Magic na PC. Program ten zapamiętuje nasze urządzenia (które zaakceptujemy) i tylko im pozwala łączyć się z naszą siecią. Dzięki temu mamy zabezpieczoną sieć a nie musimy przy każdym łączeniu wpisywać klucza w telefonie.
Moje rady:
wchodzimy tutaj 192.168.1.1 - wpisujemy dane administratora (standardowo hasło i login to admin).
Zakładka Sieć bezprzewodowa upewniamy się, że mamy włączoną opcję:Usługa sieci bezprzewodowej jest obecnie: Włączona
teraz przechodzimy niżej Konfiguracja sieci bezprzewodowej :- ta opcja nie powinna nas interesowaćAdres MAC: xx:xx:xx:xx:xx:xx- nazwa wyświetlanej nazwy naszej sieci w otoczeniuSSID:- ta opcja nie powinna nas interesowaćKanał :- ustawiamy 802.11 b+gTryb:- filtrowanie adresów MAC - tylko wpisane tam adresy MAC będą mogły się podłączyć do Liveboxa, wpisujemy więc swój:Adres MAC: Włącz
(*#mac0wlan# - tak go sprawdzić w telefonie, wpisując ten kod w trybie gotowości)- dla bezpieczeństwa sieci (żeby nikt nam neta nie podkradałZabezpieczenia:) ustawimy : WPA i niżej klikamy Konfiguracja WPA:
hasło - hasło do sieci
szyfrowanie - TKIPNa modemie livebox, obok wejścia zasilacza, znajduje się mały, czarny guziczek o średnicy ok. 1,5mm. Wciśnij go.
przycisk REG. Swoją drogą - gdy miałem pierwszego Liveboxa, to musiałem za pierwszym razem wcisnąć i się podłączyło, w kolejnych dwóch Liveboxach nic nie naciskałem :hyhy:
ZiomalMarcin wrote:Wodnik Szuwarek wrote:Po co ci w ogóle router jak livebox jest bezprzewodowym modemem?
Zasięg jest chyba słabszy niż podczerwień w telefonie. U kolegi przez jedną ścianę była jedna kreska z 4 (odległość może z 3 - 4 metry od liveboxa). Teraz kupił router i net jest w całej chacie na maksymalnym zasięgu.
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests