![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Hyde Park » Komputery » Akcesoria |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 10 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
TP-link G TL-WR340G |
---|
![]() |
8 Feb 2011, o 20:43 |
Vipe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam.
Mam 9a raczej rodzice ![]() Router to: TP-link Wireless G TL-WR340G lub TP-link ADLS2 + TD-W8901G Pozdrawiam. |
Last post |
![]() |
![]() |
8 Feb 2011, o 21:54 |
Wodnik Szuwarek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
WR340G to DSL, więc do Neo się nie nadaje, a W8901G już tak.
W8901G jest z modemem, więc stary modem odstawiasz. [ Dodano: 8 lut 2011, o 20:54 ] A z dekoderem to nie wiem jak jest, więc odpowiedź jest odnośnie internetu. |
![]() |
![]() |
9 Feb 2011, o 01:42 |
ZiomalMarcin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dekoder musi być podłączony do liveboxa. Linii telefonicznej nie trzeba podłączać.
|
![]() |
![]() |
9 Feb 2011, o 12:21 |
Ok, a da się zrobić tak, aby był podłączony i modem, i router?
|
![]() |
![]() |
9 Feb 2011, o 13:03 |
Po co ci w ogóle router jak livebox jest bezprzewodowym modemem?
|
![]() |
![]() |
9 Feb 2011, o 13:08 |
Ma słaby zasięg. Poza tym da się podłączyć telefon z Wifi do Liveboxa? Bo jak chcę się podłączyć komputerem bez sterowników od Neo to nie idzie. Ostatnio kumpel próbował podłączyć E52, wpisał WEP i nie chciało mu się połączyć.
|
![]() |
![]() |
9 Feb 2011, o 14:53 |
ZiomalMarcin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wodnik Szuwarek wrote: Po co ci w ogóle router jak livebox jest bezprzewodowym modemem? Zasięg jest chyba słabszy niż podczerwień w telefonie. U kolegi przez jedną ścianę była jedna kreska z 4 (odległość może z 3 - 4 metry od liveboxa). Teraz kupił router i net jest w całej chacie na maksymalnym zasięgu. |
![]() |
![]() |
9 Feb 2011, o 21:15 |
Viperer wrote: Poza tym da się podłączyć telefon z Wifi do Liveboxa? Gość z mojego forum akurat ma i pisze że tak. Quote: Jako że wiele osób ma z tym problem na forum, postanowiłem napisać ten krótki tutorial. Czego potrzebujemy? - telefonu z WiFi - modemu Livebox Zaczynamy: 1. Wyszukaj w swoim telefonie dostępne sieci wifi tak jak zwykle to robisz. 2. Gdy telefon widzi już Twoją sieć, którą "sieje" Livebox nie łącz się z nią! 3. Na modemie livebox, obok wejścia zasilacza, znajduje się mały, czarny guziczek o średnicy ok. 1,5mm. Wciśnij go. 4. Livebox teraz jest otwarty na nowe urządzenia. Widać to po mrygających diodach. 5. W tym momencie połącz się z siecią którą znalazł telefon, jeśli potrzeba, wpisz klucz Wep. 6. Punkt dostępu powinien zostać zapisany. Jeśli nie, dla pewności dodaj go w ustawieniach w swoim telefonie. 7. Śmigaj zadowolony po internecie ![]() Małe FAQ: P: Za każdym razem muszę wpisywać klucz. Da się to ominąć? O: Klucz jest potrzebny, gdy łączymy się z wyszukaną siecią tak jakby po raz pierwszy. Jeśli łączymy się z zapisanym punktem dostępu klucz jest już w nim zapisany. Niestety, jeśli połączymy się z zapisanym punktem dostępu, to tylko program który wykorzystuje sieć może z niej korzystać. Np: Połączyliśmy się przez punkt dostępu w Operze Mini. Wchodząc w GaduGadu przy próbie połączenia otrzymamy komunikat "sieć już w użyciu" P: Telefon nie widzi sieci, co zrobić? O: Wyłącz i włącz liveboxa. Proste, ale pomaga. Moje rady: zalecam w konfiguracji liveboxa (gdzie ją znajdziemy opisane jest w instrukcji obsługi) wyłączyć zabezpieczenia, czyli wymaganie klucza. Lepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie programu Network Magic na PC. Program ten zapamiętuje nasze urządzenia (które zaakceptujemy) i tylko im pozwala łączyć się z naszą siecią. Dzięki temu mamy zabezpieczoną sieć a nie musimy przy każdym łączeniu wpisywać klucza w telefonie. Moje rady: wchodzimy tutaj 192.168.1.1 - wpisujemy dane administratora (standardowo hasło i login to admin). Zakładka Sieć bezprzewodowa upewniamy się, że mamy włączoną opcję: Quote: Usługa sieci bezprzewodowej jest obecnie: Włączona teraz przechodzimy niżej Konfiguracja sieci bezprzewodowej : Quote: Adres MAC: xx:xx:xx:xx:xx:xx - ta opcja nie powinna nas interesowaćQuote: SSID: - nazwa wyświetlanej nazwy naszej sieci w otoczeniuQuote: Kanał : - ta opcja nie powinna nas interesowaćQuote: Tryb: - ustawiamy 802.11 b+gQuote: Adres MAC: Włącz - filtrowanie adresów MAC - tylko wpisane tam adresy MAC będą mogły się podłączyć do Liveboxa, wpisujemy więc swój:(*#mac0wlan# - tak go sprawdzić w telefonie, wpisując ten kod w trybie gotowości) Quote: Zabezpieczenia: - dla bezpieczeństwa sieci (żeby nikt nam neta nie podkradał ![]() hasło - hasło do sieci szyfrowanie - TKIP Quote: Na modemie livebox, obok wejścia zasilacza, znajduje się mały, czarny guziczek o średnicy ok. 1,5mm. Wciśnij go. przycisk REG. Swoją drogą - gdy miałem pierwszego Liveboxa, to musiałem za pierwszym razem wcisnąć i się podłączyło, w kolejnych dwóch Liveboxach nic nie naciskałem :hyhy: |
Last edited by Wodnik Szuwarek on 9 Feb 2011, o 21:18, edited 3 times in total. |
![]() |
![]() |
9 Feb 2011, o 22:49 |
jonny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ZiomalMarcin wrote: Wodnik Szuwarek wrote: Po co ci w ogóle router jak livebox jest bezprzewodowym modemem? Zasięg jest chyba słabszy niż podczerwień w telefonie. U kolegi przez jedną ścianę była jedna kreska z 4 (odległość może z 3 - 4 metry od liveboxa). Teraz kupił router i net jest w całej chacie na maksymalnym zasięgu. Ciekawe z jakiego materiału ta ściana. ![]() W domu mam LIveboxa i sygnał przechodzi przez 2-3 ściany, a jakość przy tym jest dobra, lub dostateczna i odległość to około 10-15 metrów, także nie mogę na ten wynalazek Sagema złego słowa napisać. ![]() |
![]() |
![]() |
10 Feb 2011, o 00:16 |
Z tego co wiem, to jak są te takie druty w ścianach (nie pamiętam jak to się nazywa dokładnie
![]() |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 10 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Hyde Park » Komputery » Akcesoria |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)