Wymieniałem sąsiadowi częęsci w kompie. Wszystko w porządku jednak jest jeden mankament. Mam klawiaturę i myszkę logitecha na USB (logitech 350 internet). Mysz działa bezbłędnie, a klawiatura stawia opór. Przy podłączeniu wyświetla się komunikat w prawym dolnym pasku, że urządzenie nie działa poprawnie. Jak klikam na ten komunikat to pojawia mi się informacja co jest podłączone do jakiego gniazdka, a tak gdzie jest klawiatura to jest pogrubione "Unknown device". Sprawdzam co i jak. Wyświetla się informacja, że "urządzenie nie jest podłączone do komputera (Kod 43)". Na innym komputerze wszystko działa, więc wykluczam winę niedziałającego sprzętu. Szukając w google nic ciekawego nie znalazłem, jednak chyba mam jeden idealnie oddający mój problem:
- Code: Select all
Please Login or Register, to see this Content
Tylko nie wiem co konkretnie mam zrobić.
Podkreślę, że bios też nie wykrywa tej klawiatury (wyświetla nawet info podczas sprawdzania wszystkiego - bootowania). Spróbowałem z przejściówką PS/2 --> USB jednak to nic nie dało.
Sprawdzałem pendrive, to np. 8gb patriot czyta, a kingston datatraveler g3 4gb już nie.
Sądziłem, że to wina oprogramowania (tak jak sprzedawca), jednak to nie to. Wykluczam niedziałające jakieś układy, bo jednak jakiś sprzęt działa. Link do aukcji:
http://allegro.pl/asus-p5n-e-sli-box-va ... 01219.html
Buszując po BIOSie widzę, że jest zrobione podkręcanie procesora i ramu, więc może tutaj tkwi problem? Nawiązując do tego linku do jakiegoś zagranicznego forum, u siebie w BIOSie (nie komputer sąsiada) znalazłem jakieś ustawienia ACPI, jednak nie wiem o co chodzi...
Mam nadzieję, że nikt nie przerazi się tekstem i ktoś znajdzie rozwiązanie mojego problemu. Oczywiście plusiki będą.