![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Główna » Artykuły & Poradniki » Sztuczki via komputer |
Previous topic | Next topic Page 1 of 2 [ 18 posts ] Go to page 1, 2 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[Infinity BEST] Usunięcie Simlocka BB5 SL1/SL2 po USB |
---|
![]() |
10 Jan 2023, o 12:50 |
RepairBox ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Poniżej znajduje się opis zdejmowania blokady simlock z telefonów NOKIA z zabezpieczeniem SL1 / SL2.
Odczytane dane pochodzą z telefonu E63 z zabezpieczeniem BB5 SL2. ..:: PRZYGOTOWANIE ::.. W pierwszej kolejności należy pobrać oprogramowanie Infinity BEST w wersji 1.51 i rozpakować. Następnie pobieramy i instalujemy sterowniki dla Nokii: Podłączamy uruchomiony telefon pod komputer kablem USB (bateria powinna być naładowana minimum 10%) Po podłączeniu telefonu do PC może pojawić się komunikat z wyborem trybu USB, wybieramy PC Suite. Uruchamiamy program BEST.exe ..:: ODCZYT INFORMACJI ::.. Jeżeli wszystkie poprzednie kroki zostały poprawnie wykonane, w zakładce Service Tool przycisk [ Read Info ] będzie dostępny, a w lewym oknie zobaczymy Phone found! Klikamy w przycisk [ Read Info ] i sprawdzamy odczytane informacje, to co nas interesuje: - LOCKS - powinno być Closed - SimLock status - powinno być Ok - Security status - powinno być Ok - Informacja o zabezpieczeniach - powinno być PA_SL1 phone lub PA_SL2 phone Jeżeli status simlock lub security jest inny, trzeba będzie spróbować naprawić obszar zabezpieczeń (ale to temat na inny poradnik). ![]() ..:: BACKUP RPL ::.. Jeżeli odczytane informacje są poprawne, przechodzimy do zakładki Repair i klikamy w przycisk [ Read RPL ] !!! UWAGA: Odczyt RPL to jedna z najważniejszych rzeczy do wykonania przed zrobieniem czegokolwiek !!! ..:: INSTALACJA OPROGRAMOWANIA ::.. Ten krok może nie być konieczny ale lepiej go wykonać. Czasami aplikacja potrzebuje dostępu do plików oprogramowania, które zainstalowane jest w telefonie. Instalujemy nowe oprogramowanie za pomocą BESTa - Zakładka Flashing ..:: REPAIR RD KEY ::.. Kolejnym krokiem jest naprawa Rd Key, która aktywuje przycisk Unlock i umożliwi odblokowanie. Należy przejść do zakładki Repair, następnie należy kliknąć zielony przycisk Rd Key Pojawi się komunikat o konieczności wykonania kilku kroków, robimy to: - Odłącz USB od telefonu - Wyjmij baterię - Włóż baterię - Naciśnij przycisk OK w programie BEST - Podłącz kabel USB do wyłączonego telefonu - Lekko kliknij przycisk power (przycisk, którym uruchamiamy telefon) W zależności od telefonu, może pojawić się informacja o ponowieniu tego kroku: - Odłącz USB od telefonu - Wyjmij baterię - Włóż baterię - Podłącz kabel USB do wyłączonego telefonu - Lekko kliknij przycisk power (przycisk, którym uruchamiamy telefon) ![]() ..:: ODBLOKOWANIE TELEFONU ::.. Po wykonaniu wszystkich powyższych kroków, przechodzimy do zakładki Unlock i klikamy zielony przycisk Unlock ![]() (Czasami konieczne jest 2 kliknięcie przycisku, jeżeli po kliknięciu nadal jest Closed) ![]() Po pomyślnym odblokowaniu powinna ukazać się informacja: LOCKS: All Open To tyle ![]() |
Last post |
![]() |
![]() |
11 Jan 2023, o 00:10 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A masz może jakąś receptę na komunikat o nieobsługiwanym procesorze?
Osobiście nie udało mi się zrobić żadnego telefonu w ten sposób, bo każdy który mam zablokowany, jest nieobsługiwany przy Repair Rd Key ![]() |
![]() |
![]() |
11 Jan 2023, o 06:52 |
Hmm, musialbym znać konkretny model żeby spróbować. Wcześniej nie bawiłem się z simlockiem po usb bo zawsze miałem boxy i lock schodził po FBUS.
Niektóre modele jak E63 występują też z zabezpieczeniem SL3 i może to było problemem. Jak będziecie mieli taki telefon to dajcie znać o modelu a najlepiej wklejcie log po odczycie Bestem. |
![]() |
![]() |
3 Feb 2023, o 01:35 |
Guezprod2912 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
witam funkcja "read key" nie działała, chciałem sflashować moją nokię 95 plikiem .fpsx i plikiem .COR znalezionym w internecie. Teraz mam biały ekran tylko po włączeniu telefonu, a mój komputer już go nie rozpoznaje. Możesz mi pomóc ?
Dzięki |
![]() |
![]() |
5 Feb 2023, o 19:31 |
Guezprod2912 wrote: witam funkcja "read key" nie działała, chciałem sflashować moją nokię 95 plikiem .fpsx i plikiem .COR znalezionym w internecie. Teraz mam biały ekran tylko po włączeniu telefonu, a mój komputer już go nie rozpoznaje. Możesz mi pomóc ? Dzięki Jaką wersję oprogramowania wgrałeś i jaką miałeś. Przyczyn może być kilka: - Złe pliki oprogramowania - Zła wersja - Uszkodzenie pamięci telefonu - Próba zaniżenia oprogramowania (Downgrade) Jeżeli to wersja RM-159, pobierz i wgraj soft używając opcji DeadMode. Soft można pobrać np stąd: http://chomikuj.pl/Dexter_X/*23+Serwis+GSM/NOKIA/RM-159 |
![]() |
![]() |
5 Feb 2023, o 19:54 |
Witam, miałem wersję 10.0.021 RM-320 i sflashowałem przez BEST z tymi plikami:
mediafire dot com/file/rxy5t59vjxclqgh/RM-320.rar Użyłem tych dwóch plików: RM320_31.0.002_025_xxx_U01_uda.fpsx RM-320_35.0.001_PR.C0R Dziękuję za pomoc |
![]() |
![]() |
6 Feb 2023, o 15:37 |
Brakuje pliku PPM.
Wybierz pliki i zaznacz opcje jak na zdjęciu: ![]() |
![]() |
![]() |
7 Feb 2023, o 16:27 |
A jeśli Ci nie wstanie, to możesz spróbować tego: ratowanie-telefonow-z-symbianem-bez-dead-flashu-przy-powaznej-awarii-systemu-vt35279.htm
Ale to bardzo ryzykowny sposób, przeznaczony dla zaawansowanych użytkowników, przeczytaj go kilka razy ZE ZROZUMIENIEM, bo można narobić sobie kuku ![]() |
![]() |
![]() |
9 Feb 2023, o 12:22 |
Witam, dziękuję za te wskazówki. Mój telefon włącza się i utknął na białym ekranie. BEST nie może go wykryć. Więc spróbuję opcji z rezystorem ale nie wiem jaką wartość mam wstawić, albo na które piny? Czy mógłbyś mi doradzić?
[ Dodano: 9 Feb 2023, o 11:22 ] Witam udało mi się wejść w tryb lokalny dzięki rezystorowi i BEST rozpoznaje mój telefon. ale nie mogę flashować w trybie LOKALNYM. Użyłem funkcji Format na karcie „różne”, ale formatowanie ulega awarii przy 83%. Czy masz dla mnie jakąś radę? |
![]() |
![]() |
9 Feb 2023, o 14:08 |
To pozostaje tylko próbować dead flashu, albo natywnie, albo z trickiem z innym telefonem.
|
![]() |
![]() |
9 Feb 2023, o 14:20 |
Core : v1.51 , FlashEngine : v1.8
Selected FlashSettings : Manual Check FlashFiles, Please, wait... Files Set for Flashing : MCU : RM-320_35.0.001_PR.C0R PPM : RM-320_35.0.001_PR.v13 CNT : RM320_31.0.002_025_xxx_U01_uda.fpsx Flashing phone now... Check files done... -> SWversion check skipped : Manual mode selected -> APE devices are not support boot in test\local mode! Do all backup operation, and after do reset\format PowerUp phone in normal mode for flashing [ Dodano: 9 Feb 2023, o 13:20 ] czy mógłbyś mi podać link do dobrej wersji "Phoenix"? DZIĘKI |
![]() |
![]() |
12 Feb 2023, o 14:49 |
Guezprod2912 wrote: [ Dodano: 9 Feb 2023, o 11:22 ] Witam udało mi się wejść w tryb lokalny dzięki rezystorowi i BEST rozpoznaje mój telefon. ale nie mogę flashować w trybie LOKALNYM. Użyłem funkcji Format na karcie „różne”, ale formatowanie ulega awarii przy 83%. Czy masz dla mnie jakąś radę? Wklej log z próby flasha BESTem (albo fotkę) Tak tylko informacyjnie, BEST jest lepszy do flasha niż Phoenix ![]() Spróbuj wgrać tylko ten plik, którego wcześniej nie wgrałeś. Best powinien automatycznie przełączyć się z trybu Local do Flash. |
![]() |
![]() |
13 Feb 2023, o 18:22 |
card found: A1B5CCE8
registered to: CycloneBox Connect phone on selected interface... Read Uniq key data started... Dead Mode is Selected Waiting for USB device... --- Insert cable and charger or press phone's power button! --- -> Phone not found.. ![]() Fetching failed! Connect phone on selected interface... Read fail...! Connect phone on selected interface... Phone found! Series 60 Device detected! read info... - Ok Reading Phone Info.... Connected phone - Nokia N95 8GB Software ver : V 06wk41v64.20 01-10-09 RM-320 (c) Nokia IMEI : 356983013831588 Ape Ver : 35.0.001 APE Var : 35.0.00159.03 APE ADSP: 256 DSP Ver : aino.ICPR62_08w28p2 APE Test: rm320_eno_2007wk45v0.020 PPM : CNT : RM320_002_000_M015 Product SN : SFG880159 Product code : 0558166 Base Prd.code: 0548236 Long Prod.SN : 0 Hardware info======= HWID : 4120 Retu : 15 Tahvo : 22 Batery: 3960 mV APE BT: HCI Version 3 (rev. 1740). LMP Version 3 (rev. 1740). Manufacturer 10. APE HW: 1 Lock info =========== IMEI : 356983013831588 IMEI spNet : 3A 65 89 03 31 38 51 08 IMEI svNet : 33 65 89 03 31 38 51 18 F4 Conf key : 0000000000000000 Provider key : 2081000000000000 Country : France Operator : F SFR Counters : Key 0 [3] , Fbus 0 [10] Blocks : 4 LOCK STATUS : ============================= BLK : 1 Lock1:Close BLK : 2 Lock1:Close BLK : 3 Lock1:Close BLK : 4 Lock1:Close ============================= LOCKS : Closed ============================= CRT308 Backup Created SDD key status : Ok CMLA Key status : Ok SimLock status : Ok Security status : Ok PA_SL2 phone User Code : 12345 UserDataExLevel : Full [PhoneBook, Calendar, PWD, SMS, Gallery] Done! [ Dodano: 13 Feb 2023, o 17:22 ] Błąd formatowania ![]() |
![]() |
![]() |
25 Jul 2023, o 18:00 |
hrz1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Could it work with Nokia 6300 RM-217 ?
|
![]() |
![]() |
3 Sep 2023, o 17:29 |
NieprzebijalnyN8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
hrz1 wrote: Could it work with Nokia 6300 RM-217 ? If you have a FBus cable , then maybe yes. I'm currently looking for ways to do so over USB. |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2 Next Page 1 of 2 [ 18 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Strefa Główna » Artykuły & Poradniki » Sztuczki via komputer |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)