Conrado967 wrote:Przymierzam się do kupna N9 już w te wakacje, ale jednym z faktów, które mnie do tego zniechęcają to, to, że nie chce sprzedawać N900, a nie wiem co z nią zrobić by nie leżała w szufladzie tylko
Nie mam nic przeciwko zaopiekowaniu się nią żeby nie leżała bezczynnie
Kurde, mam trudny wybór co opisać, z tych co używam to tylko LwW, N-Gage i Asha 201 nie były chyba opisane więc je opiszę
LwW - Zalety
Dobre podzespoły, wszystko co potrzebuję działa 100% płynnie.
Oficjalny GB i ICS
Oficjalne odblokowanie Bootloadera
Dobre głośniki i jakość muzyki na słuchawkach
Ładny wygląd i odpowiednie rozmiary
Lampa LED często używana przeze mnie jako latarka
USB OTG
Dobrze zoptymalizowany standardowy FW
Duża baza customów, popularny model + cała seria Xperia MDPI (Active, Mini (Pro) LwW) różni się tylko kilkoma plikami w /system i kernelem co daje kompatybilność modów między tymi telefonami.
Perfekcyjnie działający JellyBean 4.1.2 bazujący na CM10
Wady
Słabo wykonane szkło wyświetlacza - łatwo pęka i pomimo zapewnieniom producenta da się je porysować i nie jest to trudne
Odrobinę mały ekran jak na te wymiary
Dotykowe klawisze pod ekranem
Karta SIM i pamięci wymaga wyjęcia baterii (chociaż jak się nabierze wprawy to można wyjąć bez
)
Aparat jak na tą rozdzielczość robi słabe zdjęcia
Asha 201
Zalety
Dobra klawiatura QWERTY
Duży ekran
Bateria potrafi wytrzymać tydzień intensywnego użytkowania - duża energooszczędność i bateria 1.4Ah w standardzie
Slot kart pamięci na boku telefonu
Dobra jakość rozmów i głośny głośnik
Wady
Zaśmiecony i przymulony soft w standardzie. Po wywaleniu wszystkich aplikacji, tapet, linków itp telefon działa 2x szybciej
Niedopracowane softy poniżej 11.81
Bateria słabo się trzyma, wypada od razu po otwarciu klapki
Obudowa masakrycznie szybko się rysuje
N-Gage
Konsola w roli telefonu
- cytat z instrukcji obsługi
Zalety
Nietypowy wygląd
Dobrze rozmieszczone klawisze
Głośne oba głośniki
Duża ilość dobrych gier
Złącze MiniUSB. Co ciekawe po podpięciu do kompa pokazuje się jakby kolejny dysk
Szybki Symbian, dość stabilny i dobrze zoptymalizowany pod podzespoły.
Radio i MP3 stereo
Nagrywanie z radia i wejście LineIn do nagrywania
Kompozytor
Każdego interesuje co to za sprzęt
Laski na niego lecą
Wady
Wymiana karty pamięci wymaga wyjęcia baterii
SideTalking wygląda lekko głupio - dla niektórych wada, dla innych zaleta. Dla mnie gdzieś pod środku
Brak formatu na wyłączonym telefonie
Podatność na uszkodzenia po zalaniu. Nawet najmniejsze zalanie potrafi narobić wiele szkód, najpopularniejsze to uszkodzenia filtrów klawiatury co powoduje że nie działają klawisze, zależy ile filtrów padnie, jeden filtr obsługuje 8 klawiszy.
Słabiutka bateria, nie udało mi się jeszcze żeby wytrzymała dobę. Chociaż nie wiem czy to przypadkiem nie jest skutek zalania :<
Jack 2.5mm
Kiepskie umiejscowienie gniazda ładowarki - trudno grać gdy jest podpięta.
Dość duże wymiary i waga
Brak trybu bez karty SIM. Nawet tryb Offline działa tylko z włożoną kartą.
Brak regulacji jasności podświetlenia, chociaż system bez problemu obsługuje to trzeba mieć zewnętrzny program do zarządzania podświetleniem
Chyba tyle
Jak ktoś ma jakieś pytania odnośnie moich byłych albo obecnych telefonów to chętnie odpowiem