![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Ogłoszenie |
---|
Board index » Hyde Park » Komputery » Elektronika |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 8 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Wiatrak włączający się tylko przy dużej temperaturze |
---|
![]() |
13 Nov 2012, o 20:16 |
S047 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam was! Przeniosłem swój router Tp-link w skrzynkę, która będzie chronić go przed niskimi temperaturami. Wiadomo, że może się zagrzać w takowej skrzynce więc potrzebuje takiego wiatraka, który raz na jakiś czas chłodziłby sprzęt (router + modem Huawei). Widziałem na Allegro aukcje z wiatrakami, które mają takowy czujnik lecz pracuje cały czas na wolnych obrotach a ja potrzebuje takiego, który zaczyna chłodzić po osiągnięciu danej temperatury i się wyłącza i tak w kółko.
Proszę o podpowiedzi. |
Last post |
![]() |
![]() |
13 Nov 2012, o 20:17 |
Kiciock ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jaki router? W jaką skrzynkę? Przed jakimi temperaturami?
![]() Jeśli chcesz tak dokładną kontrole, to tylko kontroler obrotów z czujnikami, ale to koszt ~150zł + wymagane dodatkowe zasilanie. |
![]() |
![]() |
13 Nov 2012, o 20:22 |
Skrzynka będzie stała na strychu gdzie w zimie jest podobna temperatura jak na dworze. Skrzynka jak po średnim głośniku Unitry a w jej wnętrzu od strony Routera (tp link mr3220) położona gąbka do wygłuszania. Zasilanie jest już oddzielne 12v dla małej żaróweczki oraz manualnie odpalanego wiatraka.
|
![]() |
![]() |
13 Nov 2012, o 20:43 |
I router ma się tam zagrzać?
Wmontuj wentylator 120mm, który będzie wyrzucał ciepłe powietrze ze środka. Ustaw go na 5/7V i wsio. |
![]() |
![]() |
13 Nov 2012, o 21:05 |
Istnieje też taka pora roku jak lato a poza tym przy dużym użyciu CPU modem i Router nagrzewa sie naprawdę mocno.
|
![]() |
![]() |
13 Nov 2012, o 21:17 |
W lato chyba w tej skrzynce go kisił nie będziesz?
Jak się tak o niego boisz, to najlepiej kup mu lodówkę, zamontuj czujniki temperatur i zawsze będzie miał odpowiednią temperaturę ![]() Mam wrażenie, że sporo przesadzasz. |
![]() |
![]() |
13 Nov 2012, o 21:24 |
Sporo przesadzasz, sporo nie ale nic w tym złego jsk chę zadbać o optymalne warunki pracy bez resetów itp.
|
![]() |
![]() |
13 Nov 2012, o 22:20 |
Uwierz mi, że ten wentylator o którym pisałem wcześniej na 7V da radę. Nie masz się co martwić.
W lato wyciągasz go z tego pudła i tyle. Nic mu nie będzie. |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 8 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest |
Board index » Hyde Park » Komputery » Elektronika |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)