Register Login

Site RulesFAQSearchContact
PortalBlogWikiChat

Ogłoszenie

Forum NokiaHacking.pl obchodzi swoje 16. urodziny! Image

Previous topic | Next topic
Page 1 of 1 [ 5 posts ]
Print view
Write comments Post new topic

[Propozycja] zajmowanie się raportami

Post [Propozycja] zajmowanie się raportami 1 Feb 2010, o 22:25

Male - Friend  Posts/Topics797/74  Reputation point 1467 
Offline  Profile  WWW 
Windows XP Firefox
Mam taką sugestię dla modów (ogólnie osób, które zajmują się raportami).

Moglibyście poprawne raporty zamykać a usuwać te złe? Dlaczego? Jeśli zgłaszający raport dostał wiadomość na maila o usunięciu go to może uznać, że nie prawidłowo zgłosił post.
Dodatkowo jeśli w dajmy na to w przyszłości będzie konkurs na moderatora to czynnik raportów użytkownika także ma jakieś znaczenie, więc usuwając je wszystkie w jakimś stopniu przeszkodzicie administracji w takiej sytuacji.

Nie pomyślcie sobie, że chce się tu rządzić bezpodstawnie. Sam jestem moderatorem na pewnym forum (także działającym na phpBB3) i właśnie stosuję taką zasadę zajmowania się raportami.

Last post

Post [Propozycja] Re: zajmowanie się raportami 1 Feb 2010, o 22:45

Male - Administrator  Posts/Topics12084/1215  Reputation point 17485 
Offline  Profile  WWW   
Windows Vista Firefox
Jakoś specjalnie mnie to nie zajmowało, na Przemie się tylko odznaczało raport i spoko. A tutaj wydawało mi się, że to co nieaktualne też powinno się usuwać, by zbędnie nie zaśmiecało bazy. Poza tym w logach moderatorskich i tak zostaje informacja o samym zdarzeniu usunięcia zgłoszenia, więc ostatecznie statystykę można zawsze zrobić. ;)

jojo87 wrote:
może uznać, że nie prawidłowo zgłosił post

Albo jeszcze raz sprawdzić post i zobaczyć, że została podjęta akcja moderatorska. ;)

Post [Propozycja] Re: zajmowanie się raportami 2 Feb 2010, o 03:01

Male - Friend  Posts/Topics797/74  Reputation point 1467 
Offline  Profile  WWW 
Windows XP Firefox
pawelooss wrote:
Poza tym w logach moderatorskich i tak zostaje informacja o samym zdarzeniu usunięcia zgłoszenia, więc ostatecznie statystykę można zawsze zrobić.
Nie no, ja Ciebie proszę... żartujesz sobie czy co...? Chyba nie zdajesz sobie sprawy, więc Cię olśnię ;P Tam gdzie moderuje log akcji moderatorskich zawiera ponad 700 strony, na każdej stronie jest z 20-25 wpisów (nie orientuje się dokładnie), daje to kilkanaście tysięcy wpisów. I co, chcesz się przez to przekopywać? Owszem, można ograniczyć wyniki do wybranego działu ale i tak czekałoby Cię przekopywanie a także skakanie od działu do działu. Dodatkowo nie wiadomo byłoby, które usunięte zgłoszenie zostało tak potraktowane dlatego, że było nie poprawne czy poprawne. Racja, forum, które moderuje jest większe ale i tak czekałoby Cię nie małe przekopywanie a log z tego forum urośnie, nawet nie zorientujesz się kiedy ;)

Tymczasem jeśli zapanowałby nawyk zamykania poprawnych raportów to wystarczyłoby kilka kliknięć aby w panelu moderatora mieć jak na dłoni zamknięte zgłoszenia z wszystkimi informacjami (powód, czas, temat, etc.).

Więc teraz tak na zdrowy rozsądek - po kiego grzyba się mordować i mieć efekt gorszy...?

Post [Propozycja] Re: zajmowanie się raportami 2 Feb 2010, o 09:09

Male - Administrator  Posts/Topics12084/1215  Reputation point 17485 
Offline  Profile  WWW   
Symbian Safari
A wiesz, że jako admin mam dostęp do bazy? ;> I z samych logów uzyskam te informację jakieś 10x szybciej niż Tobie zajęłoby ręczne przedzieranie przez gotowe zgłoszenia? ;D

Powtarzam, nie ma co śmieci trzymać w bazie, skoro informacje, które zawierały, były niezbędne na ten czas do podjęcia akcji moderatorskiej, ale potem już się do niczego nie przydadzą.

[ Dodano: 2 lut 2010, o 08:06 ]
I chyba nie sądzisz, że bawiłbym się w weryfikowanie, czy zgłoszenie zostało zamknięte poprawnie czy nie i przez to wracać i wykonywać drugi raz pracę, wykonaną już przez moderatorów. Rozumiem "porządek ponad wszystko", ale nikt życia by nie miał, gdyby sprawdzał wszystko 3x. Nie wiem, jak to jest u was na FN, ale ja ufam swojej ekipie. :)

[ Dodano: 2 lut 2010, o 08:09 ]
A ja mam też prywatną sugesię do Ciebie. ;D Nazwa tematu jest zdaniem i przez to powinna zaczynać się wielką literą i kończyć kropką lub pytajnikiem. :]

Post [Propozycja] Re: zajmowanie się raportami 2 Feb 2010, o 18:33

Male - Redaktor  Posts/Topics736/109  Reputation point 1589 
Offline  Profile  WWW 
Macintosh Safari
Ale w ogole po co taka dyskusja ?

// EDIT by pawelooss: Bo lubi poruszać wszelkie sprawy. ;P Można się wtedy miło posprzeczać. ;)

Wylaczyc powiadomianie o raporcie na e-mail - bo po co ? Raport moze byc sluszny lub nie sluszny ale to juz nie powinno interesowac raportujacego bo to nie on to ocenia. Jesli wysylya bledne raporty to trzeba go o tym informowac na pw i tyle.

Po co zostawiac raporty ? Po co statystyka ? Jestem przekonany, ze moderatorzy wiedza kto ile raportuje i z jaka skutecznoscia. Sam jestem moderatorem na bardzo duzym forum (300k userow, okolo 200 raportow dziennie). I kazdy z Nas - moderatorowo doskonale wie, ktory z userow jak raportuje i w jakiej ilosci. I nie potrzeba Nam statystyki. Moze dlatego, ze to nie ilosc swiadczy o czlowieku/userze.

Write comments  Post new topic

Page 1 of 1 [ 5 posts ]
Previous topic | Next topic

Search for

Jump to

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests