Obecnie mam Mixplusa i rachunki są tak duże, że muszę doładowywać konto co najmniej 2x w miesiącu. Nie mam nawet jak sprawdzić za co, bo opcji bilingu internetowego brak. W związku z tym opuszczam tych kuglarzy i szukam czegoś nowego. Dziewczyna ma numer w T-mobile na abonament - szacuję, że 70% wszystkich rozmów i smsów idzie do niej, więc wybór padł naturalnie na T-mobile. Nie lubię być związany umowami, więc wstępnie wybrałem opcję na kartę Tak Tak T-mobile. Oczywiście jestem zainteresowany tym, żeby jak najlepiej wyjść finansowo przy przenosinach.
Ze wstępnych badań wyszło mi, że w T-mobile koszty prezentowałyby się tak:
1. 30gr/min połączenia (80gr/min z Playem)
2. 18gr za sms
3. po przeniesieniu numeru dostanę 5zł na strat + 120zł gratis przy 6 kolejnych doładowaniach
Dla porównania zbadałem jeszcze, co oferuje Play:
1. 29gr/min
2. 9gr/sms
3. po przeniesieniu numeru dostanę 60zł do wykorzystania w 60dni po pierwszym doładowaniu
Jak na razie wygląda na to, że w Playu byłoby trochę taniej. Miesięcznie wysyłam koło 200smsów, więc wybierając Play zaoszczędziłbym jakieś 18zł miesięcznie na smsach, ale trzeba wziąć jeszcze pod uwagę możliwości promocyjne i pakietowe.
T-mobile:
1. 2 lata miesięcznych doładowań za 35zł to 300zł zniżki na sprzęt, który można w T-mobile kupić - przypomina mi to coś a'la mix, ceny na sprzęt nie są jakoś kosmicznie wygórowane ( http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... Max500.pdf ), ale w regulaminie jest zapis, że operator może zakończyć ofertę w każdym czasie, więc równie dobrze po 23tym doładowaniu mogą mi napisać, że promocja się skończyła i 2 lata, jak psu w du**
2. zwrot pieniędzy za telefon kupiony w T-mobile w doładowaniach (http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... w_t_mobile) - znowu jakaś modyfikacja mixa, wygląda nieźle, bo telefon i tak trzeba doładowywać, więc wychodzi, że telefon mamy za darmo (można go zawsze pchnąć na Allegro, bo jakiś złom oferują)
W Playu brak analogicznych promocji, więc tutaj PLUS dla T-mobile. Taką Nokię X2 można pogonić na aukcji za jakieś 200zł, a kupić ją można w tej promocji za 360zł, czyli za 160zł dostałbym 360zł w doładowaniach przez 18 miesięcy.
Na koniec zostają jeszcze opcje przeróżnych pakietów, które obniżają koszty.
T-mobile:
1. 9zł za 30min w roamingu na Europę - ważne przez 14 dni - fajna rzecz, ale do wykorzystania może 1x w roku
2. 9zł za 1500min do T-mobile i na stacjonarne - ważne przez 14 dni - w życiu bym tego nie wykorzystał w ciągu 14 dni
3. między dwoma Tak Takami rozmowy za darmo przez rok (pierwsze 30min połączenia) - coś dla mnie i dziewczyny, ale musiałaby się przenieść do Tak Taka, na co nie liczę, więc raczej odpada
4. 6zł za 600 smsów w t-mobile - ważne przez miesiąc - wysyłam 200smsów miesięcznie, w tym ze 150 do T-mobile, więc opłacałoby mi się
5. 4,03zł za miesiąc rozmów za 3gr/min z 1 osobą w t-mobile (max 3os.) - też coś dla mnie
6. 1,01zł miesięcznie za darmowe minuty do T-mobile i na stacjonarne za połączenia odebrane z innej sieci - również przydatne w moim wypadku
7. 9,08zł miesięcznie za internet nielimitowany (po przekroczeniu 100MB prędkość spada do 16kbit/sek) - też bym skorzystał, chociaż oferta dość droga
Podsumowując regularnie korzystałbym z pakietów nr 4,5,6,7
Play oferuje:
1. 6zł za 30min do wszystkich sieci ważne 30 dni - spokojnie bym to wykorzystał, nawet za mało by było, bo pewnie tylko 1x w miesiącu można go wykupić
2. darmowe smsy do wszystkich sieci na 30 dni po doładowaniu (np. za 30zł - 1000sms) - też super pakiet
3. darmowe smsy i rozmowy w Play po doładowaniu (np.. 30zł - 30 dni) - nieprzydatny w moim przypadku
4. 6zł za 600smsów do wszystkich sieci - super pakiet, ale bezużyteczny przy pakiecie nr 3
5. 10% doładowania gratis - zawsze kilka złotych więcej na koncie
6. 3zł za 90 dni - darmowe minuty za odebrane połączenia spoza Play do wszystkich sieci (50%) - analogiczna rzecz, jak w T-mobile
W Playu skorzystałbym z pakietów nr 1, 2, 5 i 6.
Pytanie brzmi, co w przypadku łączenia pakietów? Na przykład w Playu pakiet nr 1 i 6 - miałbym 30min rozmów z pakietu za 6zł i ileś tam minut z tytułu odbieranych połączeń. Najpierw schodziłby z którego pakietu? Analogicznie przy pakietach 5 i 6 w T-mobile.
Podsumowując, wydaje mi się, że w Playu miałbym ciut taniej rozmowy i smsy, ale za to wszyscy inni mieliby do mnie drożej, a nie chcę też zbytnio narażać na koszty innych. Słyszałem też opinię o tym, że Playowi niedługo skończą się preferencyjne stawki i ceny mocno podskoczą. Wiecie może, ile w tym prawdy? Co myślicie o tym całym zestawieniu? Może jeszcze coś innego powinienem wziąć pod uwagę?
PS: dziękuję wszystkim, którym chciało się to przeczytać