by akatsuki » 10 Jun 2010, o 09:45
jojo87 wrote:Z tego co mi wiadomo to nie ma takiego produktu jak COMODO Firewall... jest pakiet COMODO Internet Security zawierający antywirusa i firewall. Fakt faktem, że mamy wybór co chcemy zainstalować, więc możemy mieć w systemie tylko firewall od COMODO.
A na stronie głównej, niby taki produkt jest mamy do wyboru (prawdopodobnie ściągamy podobny plik, ale inną konfigurację):
- comodo antywirus
- comodo firewall
- comodo internet security (antywirus + firewall)
A co do konfiguracji, avira + comodo firewall .. avira mnie czasem denerwuje ze względu na to, że słabo się aktualizuje, czasami są z tym problemy. Myślę, że ten pełny pakiet comodo też nie jest zły. Ja po dłuższym zastanowieniu, poczytaniu opinii na anglojęzycznych stronach teraz używam avasta 5.0 + comodo firewall
Z tego co wyczytałem w najnowszych darmowych wersjach aviry i avasta, wygrywa jednak ten drugi czyli avast. Avira podobno zaczęła więcej przepuszczać. Z resztą, oprócz antywirusa to trzeba jednak też trochę wiedzieć, jak się bezpiecznie korzysta z internetu
Abramerlin wrote:A ja ci proponuje avasta 5.0. Wiem że nie przepadasz za avastami ale ten jest naprawdę dobry, dosyć szybko i dokladnie skanuje ma calkiem przejrzyste menu i nie muli kompa.
Potwierdzam, że sprawuje się lepiej niż poprzednia wersja. Lepiej radzi sobie na słabszym sprzęcie niż wersja 4.8