Witam wszystkich na forum.
Sądzę, że znajdę tutaj osoby będące w stanie pomóc użytkownikowi telefonu pozamainstreamowego.
Od paru lat używam nokii E52 i uważam go za jeden z lepszych telefonów wszech czasów, a na pewno najlepszy, jaki miałem.
(leżącej w szufladzie służbowej lumii nie porównuję, bo urządzenia nie mieszczącego się w dłoni nie traktuję w ogóle jako telefon.)
Ważne dla mnie jego najważniejsze zalety to:
* konieczność ładowania mniej więcej raz na tydzień
* wygoda obsługi (sprzętowa klawiatura + dobry interfejs)
* poręczny kształt
* estetyczny wygląd (seria E)
Niestety od ostatniego upadku zaczęły się kłopoty z wyświetlaczem.
Obawiam się, że może to być jakieś mikropęknięcie na płycie głównej (obraz reaguje na wyginanie i nacisk w różnych miejscach obudowy). W związku z tym szukam nowego sprzętu z epoki przeddotykowej. Stary oddam komuś, kto lubi bawić się w serwis sprzętowy.
Czy ktoś może mi doradzić, czy w takiej sytuacji szukać nowej E52 czy zmienić go na coś nowszego?
Rozważałem E72 i E6, ale boję się, że na E72 przeglądanie stron będzie czysto teoretyczne ze względu na stary firmware, a E6 nie ma autofocusa, na którym bardzo mi zależy. A może polecicie mi jeszcze coś innego?
Generalnie nowy (niekoniecznie fabrycznie) telefon musi mieć takie rzeczy jak:
* sprzętowa klawiatura
* długo trzymająca bateria (może również tydzień?)
* radio FM stereo + gniazdo 3,5 mm (typowy minijack)
* nawigacja
* aparat z autofocusem min. 3 Mpix (brak AF wybaczyłbym tylko nowej E52)
* WiFi
* ładowanie przez USB
* cena do ok. 250 zł
(dobrze gdyby aparat miał przycisk migawki oraz diodę, która mogłaby pełnić funkcję latarki)
Z aplikacji nietelefonicznych używam raz po raz:
* kalendarza
* kalkulatora
* przeglądarki WWW
* YouTube
* radia internetowego
* odtwarzacza MP3 (nie musi mieć żadnych bajerów)
* dyktafonu
Czy na E72, np. po zainstalowaniu Opery albo czegoś innego, da się normalnie wyświetlać strony?
A może to jest osiągalne na E52? U mnie czytanie stron niemobilnych było raczej niemożliwe.
Czy mapy Ovi są dostępne w wersji aktualizowanej? Nawigacja w moim telefonie ma stan dróg jakby sprzed 5 lat.
Czy nowe E52 dostępne np. na Allegro to normalne telefony czy jakieś współczesne chińskie podróbki?
Z góry dziękuję.