by ryba » 27 Feb 2011, o 18:15
kimi wrote:Ogółem mówię bo po co ci wyższe wykształcenie w Polsce? Budowlanka i tyle
No chyba, że już za granice jechać
Hmm, może właśnie po to żeby być człowiekiem wykształconym, co za tym idzie mieć dobrze płatna i satysfakcjonującą pracę? Może żeby rozumieć co się dzieje dookoła Ciebie, dlaczego deszcz pada, dlaczego słyszymy, dlaczego jest wojna w Libii i czemu niedługo cena ropy przekroczy 125$ dolarów za baryłkę.
Można też wiedzieć, że za dwójkę kupi sie Harnasia u pani Zosi i tak spędzać każdy wieczór, myślę, że to wybór każdego z nas.
ZiomalMarcin wrote:No ok. Ale jakoś nie interesuje mnie to, jakie problemy ludzie mieli dawniej. Ważniejsze jest teraźniejsze życie, a jakieś płacze i użalanie się Wertera, albo wciąganie tabaki w "Panu Tadeuszu" nie przyda się. Jak to Grucha powiedział w filmie "Chłopaki nie płaczą": "Nie ważne co to było, skoro już tego nie ma.".
Jak to nie ma? Pojedź do każdego miasta, które wpisało się w hsitorie, Kraków, Warszawa, Drezno, Barcelona. Tam jest to wszystko, istnieje. I jasne, możesz popatrzeć i pomyśleć "fajne". Albo z każdym swoim kroikiem możesz wzbogacać swoją wiedzę o kulturze (nie mówie specjalnie o historii).
ZiomalMarcin wrote:Wiek nie świadczy o dorosłości, lecz sposób rozumowania.
To nie był atak na wiek, tylko na to, że mając 14 lat nie może wiedzieć co przyda mu się za kilka lub kilkanaście.