![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Hyde Park » Lifestyle » Szkoła |
Previous topic | Next topic Page 4 of 6 [ 81 posts ] Go to page Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Dyskusje nt. wyboru szkół, studiów i przyszłej ścieżki życiowej. |
---|
![]() |
28 Mar 2013, o 17:33 |
Mati91 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Zobacz sobie na Śląsk i co mam iść za***rdalać, gdzie jest jeszcze gorzej? Upadające huty, kopalnie? Mimo wszystko cieszę się, że mam pracę (nie koniecznie to co w niej robię) i zarabiam te 2100zł netto i mogę sobie zmieniać telefony, naprawić swoje auto, wyremontować mieszkanie i nie muszę liczyć na łaskę nikogo? Bo jestem tylko ja i moja dziewczyna? Razem sobie radzimy, a to w życiu jest najważniejsze... A może po prostu powiem tak: Technik logistyk to nietrafny wybór? Może mogłem iść na teleinformatykę i byłoby inaczej? |
Last post |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 17:35 |
Krzysiek_PL ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
E to na śląsku nie ma tragedii myślałem że jest gorzej,to może nie będę miał dużych problemów ze znalezieniem pracy
![]() |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 17:38 |
Warto też podkreślić, że mimo wszystko duża część zatrudnionych ma umowy śmieciowe z minimalnym wynagrodzeniem, a młodzi jak już dostaną umowę o pracę to na ogół 3mce próbnej, potem rok albo dwa i zwolnienie... No i za 1200zł netto to nie wiadomo czy śmiać się czy płakać...
|
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 18:08 |
bombel201 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
adrian219 wrote: No wpisujemy do CV, żeby pokazać pracodawcy, że mamy jakieś doświadczenie. Chyba, że chodzi Ci o to, żeby szef był z nas bardziej zadowolony i w przyszłości, żebyśmy sobie lepiej radzili z wykonywaną pracą. A nie, żeby te nasze praktyki pomogły nam podczas rozmowy kwalifikacyjnej o pracę. ![]() Moim zdaniem nie ma zbyt duzego sensu wpisywac praktyk do CV. Zreszta podczas rozmowy rekrutacyjnej sam rekruter bedzie sie pytal gdzie odbywales praktyki ![]() adrian219 wrote: Nie jest źle, jako uczeń liceum powiem Ci, że wcale nie gonimy z materiałem, a podręczniki skończymy najpóźniej w czerwcu (z większości przedmiotów). ![]() Moze cos sie teraz pozmienialo. Ja akurat mowilem o latach 2005-2009, a to, ze MEN sie wp***dala co chwile to akurat nic dobrego nie wrozylo zawsze ![]() adrian219 wrote: Tak wiem, jestem uczniem liceum. ![]() Tak tylko Ci uswiadomilem XD adrian219 wrote: Ale licealista z maturą jest o rok szybciej na rynku pracy. ![]() Nie duza strata. Co innego porownywac studia, a rozpoczecie pracy odrazu po szkole sredniej. 5 lat to juz duza roznica. adrian219 wrote: Co z tego, że można więcej pracować w domu, jak debile w szkole przeszkadzają nauczycielowi, skoro można skorzystać z lekcji z normalny sposób i jeszcze poświęcić ten sam czas (a zwykle mniej) na pracę w domu? Tu akurat widac, ze 95% nauczycieli to sa zwykle du**, ktore nie nadaja sie do nauczania skoro nie potrafia sobie poradzic z uczniami. U mnie matma i polski byly batrdzo spokojne. Cos odpierdoliles dostawales lufe i tyle. Jak ktos w tlumie cos zrobil i nauczyciel nie wiedzial kto to, to wstawial lufe calej klasie. Dziecinnie prosta metoda i byl za***isty spokoj bo jak ktos w tlumie od***al to potem wszyscy sie do niego walili na przerwie ![]() adrian219 wrote: Z życiem towarzyskim bardzo dobrze sobie radzę. ![]() ![]() ![]() Coz moglem sie pomylic, ale tak wlasnie opisales samego siebie wczesniej. Znam takie osoby, ktore cale zycie tylko ksiazki, zajecia dodatkowe, korki i czy sa szczesliwsze? Coz oceniam przez pryzmat, ze niestety nie bo teraz kiedy chca sie bawic to wiekszosc sie juz wyszumiala duzo wczesniej i teraz maja piorytet uczenia sie, powazniejszych spraw niz balangowanie ![]() |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 18:15 |
ZiomalMarcin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mati91 wrote: Warto też podkreślić, że mimo wszystko duża część zatrudnionych ma umowy śmieciowe z minimalnym wynagrodzeniem, a młodzi jak już dostaną umowę o pracę to na ogół 3mce próbnej, potem rok albo dwa i zwolnienie... No i za 1200zł netto to nie wiadomo czy śmiać się czy płakać... POLSZA to się nazywa. Dopóki nie znajdzie się drugi Brunon K. który zrealizuje swój plan i wykurwi wszystkie świnie z wiejskiej, będzie nadal bez zmian. Nadal będą dwie partie i te same ryje pod innymi tytułami. Tymczasem, wypierdalam na nockę. ![]() |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 19:06 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
adrian219 wrote: Yyyy, a jak nie napiszesz egzaminu zawodowego? Z informatyki? Nie da się nie zdać, nawet jeśli cię to nie interesuje. Moja CAŁA 30-osobowa klasa mi świadkiem. ![]() adrian219 wrote: Przygotowując się do egzaminu zawodowego nie wyrobisz z napisaniem dobrze matury (uogólniam teraz oczywiście). Ja więcej czasu poświęciłem na różne WOKi/WOSy i inne pierdoły razem wzięte niż na zawodowe, z tematyką których i tak z racji zainteresowań mam na co dzień kontakt. Ale przyznam, że chciałem łapać zbyt wiele srok za ogon i mata nie pykła. ;_; adrian219 wrote: Ale kosztem roku dłuższej nauki. Coś za coś. ![]() I tak cię czeka rok przerwy w trakcie studiów, bo przy takim nawale materiału całkowicie dla ciebie nowego, w końcu noga ci się powinie. ![]() adrian219 wrote: a koleś po liceum bardziej w rozbudowanej matematyce Matematyka na studiach to zupełnie inna matematyka niż w średnich. Pisałem już wielokrotnie, ale nie dociera. ![]() No chyba że w szkole macie jakiegoś prokolesia z matmy, który wam nadprogramowo zrobi jakieś granice, pochodne, całki. Ale wtedy też się rozdrabniasz i dekoncentrujesz ze swojego głównego celu, jakim jest dobre napisanie matury. ![]() adrian219 wrote: Też nie wiem jak to wygląda sytuacja w technikum, lecz podejrzewam, że gorzej, bo przedmiotów zawodowych jest kilka i wszystkie nie mogą się skończyć po jednym czy po dwóch latach. No chyba, że się mylę. 2-3 przedmioty zawodowe na każdy rok nauki, w czasie się wymieniają / przechodzą w inne. adrian219 wrote: W moim otoczeniu poszło masę debili (rekrutacja od 90 punktów do tego najlepszego technikum to jakaś kpina, jak do mojego liceum był próg 130) do technikum. A nie chciałbym z nimi spędzać czas na lekcjach, bo albo rozwalają całe zajęcia swoimi beznadziejnymi żartami albo zachowują się jak upośledzeni. W liceum spędzam czas z normalnymi ludźmi, bez dennych wybryków - co nie oznacza, że często świetnie się bawimy, bo trzeba znać jakieś granicę "dobrego smaku". To ja miałem bardzo spoko, wręcz inteligencką klasę. ;_; No i dziewczyny z ekonomika, skoro już o nich mowa. ![]() bombel201 wrote: adrian219 wrote: +3 +4 ;_; |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 19:17 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mati91 wrote: poszedlem bo wszedzie tylko mechanik, kucharz I laski fryzjerki ![]() adrian219 wrote: A te narzucone przez szkołę (technikum) to zwykle pic na wodę, uczniowie technikum określają to jako "wakacje w środku roku". Ja miałem 2 opcje. Sam sobie je załatwiam albo szkoła. Osobiście opracowywaliśmy z dziewczyną system kodów kreskowych do identyfikacji komputerów, pisaliśmy skrypt, który monitorował w firmie stan tonerów i tuszy wysyłając odpowiednie powiadomienia o ich braku, budowaliśmy bazę danych komputerów, którego chciał Microsoft, bo kontrolował oprogramowanie i takie tam. Więc nie narzekam. adrian219 wrote: W liceum spędzam czas z normalnymi ludźmi, Łał, do mojego technikum też był taki próg jak do Twojego liceum. I co teraz? Ale pi***olisz XD Mati91 wrote: No i kolejna kwestia zobaczcie jaka jest średnia zdawalność technika? Bardzo mały procent ludzi zdaje praktykę (na papierze), bo wymóg 75% jest przesadzony. U mnie w szkole 100%, zawsze :v Rozpierdalacie mnie. Wybieracie pod kątem dziewczyn szkoły? JA pi***ole XD [ Dodano: 28 mar 2013, o 18:17 ] A i jeszcze ludzie z szóstego liceum gdzie mieli rozszerzoną biologię nie potrafili ogarnąć naszych sprawdzianów z biologii i geografii, bo za trudne. O czym to świadczy? Osobiście myslę, że o niczym ale czekam na rozkminy adriana :v |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 19:31 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pi***olenie, i tak kazdy bedzie chwalil swoje
![]() ja poszedlem do technikum samochodowego bo moge ale nie musze isc na studia po nim. a po ogolniaku to trudno znalezc dobra prace bez studiow, gadalem z moja kolezanka co poszla do LO to mowila ze zaluje bo mogla isc do technikum, przesiedziec rok dluzej i miec jakis zawod bo i tak bedzie musiala isc na jakies kursy czy doszkalanie w konkretnym kierunku ktorym sie chce zajac w zyciu co wyjdzie jej nawet dluzej od technikum. albo po prostu pojdzie na kase do biedry ![]() ale za to kumpel poszedl do liceum na kierunek bio-chem i sklada papier na studia medyczne po maturze ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 19:32 |
adrian219 wrote: Masz na myśli maturę z Informatyki? Czy ogólnie? Ogólnie raczej. Przedmioty zawodowe zdaje się bez stresu, jeśli wykazujesz minimalne zainteresowanie tematem. Ale może to tylko moje odczucie, które wykiełkowało z kilkuletniego czytania Komputer Światów, Ekspertów i innych za dzieciaka. ![]() adrian219 wrote: To była taka reakcja na to, że po liceum jak nie zdasz matury to zmarnujesz 3 lata. No ale przecież w teorii jak nie zdasz egzaminu zawodowego to zmarnujesz sobie rok K'wa, ch*** to kogo obchodzi, ile sobie zmarnujesz. ![]() bombel201 wrote: Znam takie osoby, ktore cale zycie tylko ksiazki, zajecia dodatkowe, korki i czy sa szczesliwsze? Coz oceniam przez pryzmat, ze niestety nie bo teraz kiedy chca sie bawic to wiekszosc sie juz wyszumiala duzo wczesniej i teraz maja piorytet uczenia sie, powazniejszych spraw niz balangowanie ![]() Ja w gimbazie kułem i były efekty, ale w sumie nikomu niepotrzebne. W technikum więc se trochę odpuściłem, wrzuciłem trochę na luz, no i mimo swoich piątek matura średnio wyszła. U mnie obie filozofie zbankrutowały. I co teraz powiesz. ;_; ZiomalMarcin wrote: Dopóki nie znajdzie się drugi Brunon K. który zrealizuje swój plan i wykurwi wszystkie świnie z wiejskiej, będzie nadal bez zmian. Nadal będą dwie partie i te same ryje pod innymi tytułami. No i co z tego, jakby zmiótł, jak ludzie mają we łbach nasrane i 85% nadal chce kryzysogennego systemu rodem z PRL. IuDeX wrote: O czym to świadczy? O tym, że jesteś tępy, bo nosisz czapkę mikołaja w wielkanoc. :v |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 19:36 |
Moja siostra kończyła najlepsze LO w moim mieście na mat/fiz ze średnią 4,9! Na maturze zdała polski, angielski rozszerzenie, mate rozszerzoną oraz biologię , efekt? Niebawem mija jej rok jak siedzi na bezrobotnym.... Studia olała... Dobrze, że ma gościa jelenia, który ją utrzymuje...
|
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 19:41 |
Mati91 wrote: Dobrze, że ma gościa jelenia, który ją utrzymuje... Ta szczerość. ![]() Taka dobra dyskusja, że aż szkoda. Może ją do ogólnego forum wydzielić? ![]() |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 19:42 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
to znaczy ze jest tepa pi*** jak nie potrafi sobie ogarnac ani roboty ani zaj szkoly ktora by ja douczyla skoro z jej wyksztalceniem nie ma pracy
![]() |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 19:48 |
nemo333 wrote: to znaczy ze jest tepa pi*** jak nie potrafi sobie ogarnac ani roboty ani zaj szkoly ktora by ja douczyla skoro z jej wyksztalceniem nie ma pracy ![]() Jak ma się takie wymagania jak ona, to co Ty chcesz? Miała okazję pracować w firmie ubezpieczeniowej, ale ona za 1400zł netto nie będzie pracować. Podejście młodych ludzi już takie jest. Ale mój szwagier to dureń i ją sponsoruje, chodzi sobie po fryzjerach, kosmetyczkach i ma wszystko gdzieś... Frajer je***y ![]() |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 19:52 |
bombel201 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pawelooss wrote: Ja w gimbazie kułem i były efekty, ale w sumie nikomu niepotrzebne. W technikum więc se trochę odpuściłem, wrzuciłem trochę na luz, no i mimo swoich piątek matura średnio wyszła. U mnie obie filozofie zbankrutowały. I co teraz powiesz. ;_; Jak zamiast do matury sie uczyc balangowales nieanonimowy alkoholiku to nic dziwnego, ze srednio wyszla ;___; Na mature juz mogles sie pouczyc, a nie dziwki, koks & rock'n'roll ![]() [ Komentarz dodany przez: pawelooss: 28 marca 2013, o 18:57 ] Aż tak to nie robiłem. ;_; Całkiem nie potrafię wyluzować. ![]() Ja tutaj bralem pod uwage nie mature, a caloksztalt ![]() pawelooss wrote: Ta. Jaki entuzjazm ![]() [ Dodano: 28 mar 2013, o 18:52 ] Mati91 niektorzy jak koncza studia to za min 5 kola nie pojda pracowac ;_; Tepe ch*** ![]() |
![]() |
![]() |
28 Mar 2013, o 19:52 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
IuDeX wrote: Łał, do mojego technikum też był taki próg jak do Twojego liceum. I co teraz?Ale pi***olisz XD Yyy, dlatego napisałem, że średnie liceum (do którego chodzę) = najlepsze technikum? IuDeX wrote: Rozpierdalacie mnie. Wybieracie pod kątem dziewczyn szkoły? JA pi***ole XD adrian219 wrote: Spokojnie, spokojnie, o tych dziewczynach piszę z przymrużeniem oka. ![]() IuDeX wrote: A i jeszcze ludzie z szóstego liceum gdzie mieli rozszerzoną biologię nie potrafili ogarnąć naszych sprawdzianów z biologii i geografii, bo za trudne. O czym to świadczy? Osobiście myslę, że o niczym ale czekam na rozkminy adriana :v No a co ja mam rozkminiać? Nie znam Waszych szkół okolicznych to się nie wypowiem? ![]() pawelooss wrote: K'wa, ch*** to kogo obchodzi, ile sobie zmarnujesz. No nie wiem, moje życie, mój zmarnowany czas? Już nie gadaj tak, że tak tego nie odczuwasz, bo na pewno w środku też coś takiego odczuwasz. ![]() pawelooss wrote: Dla pracodawcy liczy się to, co umiesz i sobą reprezentujesz, a nie ile masz lat. No jasne, nigdy tego nie zaprzeczyłem. ![]() pawelooss wrote: Ale pomijając to np. ja podejmę wkrótce decyzję, by zrezygnować ze studiów i zacząć je od początku. Też zmarnowałem rok? Raczej tak, zyskałeś tylko to, że teraz wiesz jak to wygląda i nie będziesz popełniać błędów na pierwszym roku jak inni. A także będziesz przez rok kompletnie znudzony, bo większość materiału się będzie powtarzała pewnie z Twoich poprzednich studiów. Mati91 wrote: Moja siostra kończyła najlepsze LO w moim mieście na mat/fiz ze średnią 4,9! Na maturze zdała polski, angielski rozszerzenie, mate rozszerzoną oraz biologię , efekt? Niebawem mija jej rok jak siedzi na bezrobotnym.... Studia olała... Studia olała? No to rzeczywiście przez przypadek jest na bezrobotnym. ![]() |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6 Next Page 4 of 6 [ 81 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Hyde Park » Lifestyle » Szkoła |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)