![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Tutoriale & Triki » [S40] Tutoriale |
Previous topic | Next topic Page 1 of 3 [ 38 posts ] Go to page 1, 2, 3 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Edycja dźwięków za pomocą programu PPModd. |
---|
![]() |
19 Aug 2009, o 18:00 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Chciałbym przedstawić krótki prototypowy opis zmiany dźwięków za pomocą programu PPModd.
Aktualna wersja programu w temacie PPModd - public release. Uruchom program PPModd.exe i wybierz plik PPM, który zamierzasz zedytować. ![]() Po wczytaniu pliku, rozwiń drzewo PPM i przejdź do TONE. Zobaczysz listę dźwięków, rozwiń ją. ![]() Następnie kliknij prawym przyciskiem na dźwięk, który chcesz (np. na Nokia tune) i wybierz polecenie Import from Binary.... Twój nowy dźwięk automatycznie podmieni stary. Jeżeli dźwięk zostanie poprawnie wprowadzony, możesz podmienić inne dźwięki w analogiczny sposób. Po zakończonej pracy zapisz swój PPM, klikając na Create PPM, a następnie wgraj do telefonu. Pozdrawiam i życzę udanych modów! ![]() Pawelooss |
Last edited by pawelooss on 29 Aug 2009, o 16:46, edited 3 times in total. |
Last post |
![]() |
![]() |
25 Aug 2009, o 10:01 |
ndt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ale to chyba nie działa na RIFF based MIDI?
no i najważniejsze - to w ogóle działa? AFAIR tone subchunk w dct4+/bb5 ma się mniej więcej tak: struct tone_hdr zmieniając tylko tone a pozostawiając stara tone length dzwonek się nie sypie or smthg? [ Dodano: 2009-08-25, 10:02 ] pobrałem sobie specyfikację RIFF i na pewno to nie działa ![]() [ Dodano: 2009-08-25, 10:04 ] btw, tu widzę tą samą sytuację jak z animacjami - format subchunku tone (_SMS, etc) ma strukturę jak podałem powyżej, zmieniając zawartość pola tone nie ingerujecie w strukturę całego subchunku więc teoretycznie jest możliwość podmiany dźwięku na MIDI mimo że oryginalnie midi on nie był (np dźwięki klawiszy etc) |
![]() |
![]() |
25 Aug 2009, o 10:20 |
ndt, tylko parę plików z całego chunku to MIDI - sprawdzałem, i tylko do nich odnosi się ta instrukcja.
Mógłbyś powiedzieć, w jakim formacie jest ta reszta dźwięków, np. klawiszy lub dyktafonu? |
![]() |
![]() |
25 Aug 2009, o 10:43 |
jak narazie spotkałem się z MIDI, jakiś jeden nieznany (np Nokia tune z 3110c, 012A) no i standardowe RE
_KEY (generalnie wszystkie małe) to są RE - na necie jest pełno narzędzi do konwersji RTTTL > RE etc. Te nieznane są zwykle dość duże w niektórym fw jest jeszcze chunk MDLS a w nim RIFF DLS/SMF [ Dodano: 2009-08-25, 10:43 ] ale jak wspominałem nic nie stori na przeszkodzie a by ta metodą podmienić KAŻDY subchunk tone na dowolny midi |
![]() |
![]() |
25 Aug 2009, o 10:50 |
maciek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
25 Aug 2009, o 10:54 |
ndt, czy uda Ci się w wolnej chwili zmodyfikować PPModda, by odczytywał nagłówki i umożliwiał łatwą podmianę "Export to binary...", jak w przypadku VFNT? Będziemy wdzięczni.
![]() |
![]() |
![]() |
25 Aug 2009, o 11:27 |
@maciekbronkz, a rzeczywiście, dzięki za przypomnienie (sprawdziłem, i tak jest w rzeczywistości)
ok doszły jeszcze wav.... @pawelooss, teoretycznie jest to proste do zrobienia (VFN zajęło w sumie 2-3h), jednak martwi mnie ten pierwszy bajt - jakie on ma znaczenie. Zanim cokolwiek napiszę muszę zebrać najwięcej informacji jak się da (coś w stylu id - typ dzwonka) |
![]() |
![]() |
25 Aug 2009, o 11:38 |
Powiedz, jak Ci pomóc, a spróbujemy coś wymodzić.
![]() |
![]() |
![]() |
25 Aug 2009, o 14:39 |
no w sumie znajdzie się coś takiego - jak bezboleśnie odróżnić AAC od RE? ok, patrząc bezpośrednio potrafię je rozróżnić ale jak to zaimplementować możliwie najprościej w programie - nie mam zamiaru pisać ni dekodera aac ni re)
[ Dodano: 2009-08-26, 23:47 ] @pawelooss, tut do poprawy - Nowa wersja PPModd wspiera już chunk TONE ![]() |
![]() |
![]() |
26 Aug 2009, o 23:53 |
ndt wrote: @pawelooss, tut do poprawy - Nowa wersja PPModd wspiera już chunk TONE ![]() Tym razem Ty mnie ubiegłeś, choć od razu od opublikowania nowego PPModda zacząłem go poprawiać. ![]() |
![]() |
![]() |
26 Aug 2009, o 23:58 |
![]() |
![]() |
27 Aug 2009, o 00:01 |
OK, dzięki.
![]() Poradnik pisany na sucho, ale chyba nie ma błędów. ![]() [ Dodano: 2009-09-04, 23:50 ] OK, mówisz że są narzędzia do konwersji do formatu RE. Ale jeśli możesz, powiedz proszę, czy jest jakiś "odtwarzacz" lub choć konwerter, dzięki któremu moglibyśmy tych dźwięków posłuchać? ![]() |
![]() |
![]() |
5 Sep 2009, o 07:24 |
szukaj w narzedziach do edycji ppm w dct3, było to dawno temu ale szukaj czegos typu PPMEdit / FLS Edit, no i format re zmienił się pomiędzy dct3/bb5
|
![]() |
![]() |
5 Sep 2009, o 10:29 |
ndt wrote: no i format re zmienił się pomiędzy dct3/bb5 Skoro tak mówisz, to chyba nie ma sensu bawić się w narzędzia do DCT-3. ![]() Ja nie potrzebuję odsłuchiwać tych plików, ale jak ktoś by chciał to już ma wskazówkę. ndt wrote: w niektórym fw jest jeszcze chunk MDLS a w nim RIFF DLS/SMF Ciekawe, co tam zaś ukryli. Jakby w TONE było im za mało. ![]() |
![]() |
![]() |
5 Sep 2009, o 13:33 |
DLS to nic innego jak DownLoadable Sounds
|
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2, 3 Next Page 1 of 3 [ 38 posts ] Previous topic | Next topic |
|