![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Tutoriale & Triki » [S40] Tutoriale |
Previous topic | Next topic Page 1 of 2 [ 22 posts ] Go to page 1, 2 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Jak tworzyć patche? Edycja i modyfikowanie plików PPM. |
---|
![]() |
1 Nov 2009, o 02:00 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Poradnik dla początkujących!
Modyfikacja grafik. PPModd - sposób zalecany. NokiX - sposób przestarzały. Ikony NIF. Modyfikacja czcionek. PPModd - sposób zalecany. PPModd - sposób zalecany dla modeli 128x160. PPM Editor - sposób kolegów Rosjan, czasami niestabilny. Modyfikacja tekstu, slang. PPModd. Hex - modyfikacja tekstu wersji softu. Modyfikacja dźwięków. PPModd. PPModd - usuwanie sygnału pikania dyktafonu. Portowanie patchy między modelami. Spolszczanie zagranicznych patchy. Modyfikacja pliku Content (nie PPM). |
Last post |
![]() |
![]() |
31 Jan 2010, o 14:43 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam !
Napisałem ten poradnik z myślą o osobach, które rozpoczynają, chcą rozpocząć przygodę z modyfikacjami. Rzeczy będą napisane przejrzyście i jak to się mówi : Po Polsku ![]() Podstawowe pojęcia : Patche - Modyfikacje do telefonu , które w Nokii wchodzą w skład pliku PPM, czyli to tam, gdzie będziemy modyfikować. PPM - Plik, na którym będziemy pracowali. Tam znajdują się teskty, grafika, czcionka, dźwięki itp. od Nokii. Flashing - wgrywanie oprogramowania do telefonu. Może ono zawierać zwykły lub modyfikowany plik PPM. Podstawowe programy, które należy ściągnąć : PPMod ( Polecam ! ) - program służący do rozpakowywania, pakowania, tworzenia plików PPM. Więcej w tym temacie : Phoenix ( Polecam ! ) - Program służący do flashingu, czyli wgrywaniu oprogramowania do telefonu. Najnowszy znajdziemy tutaj : Program do obróbki grafiki - Jest wiele, ale nawet poczciwy Paint się przyda. Polecam darmowy GIMP. Więcej tutaj : NaviFirm - Program do ściągania plików PPM. Więcej o tym : 1. Grafika Żeby edytować grafikę należy wypakować wszystkie obrazki z pliku PPM programem PPMod. Ważne ! : Dla bezpieczności podmieniaj obrazki tymi samymi rozdzielczościami, żeby zapobiec zepsuciu patche. Żeby tworzyć własną grafikę potrzeba pewnej wiedzy o grafice komputerowej, którą zdobędziemy czytając różnorodne poradniki jak zrobić pewne efekty. Polska strona z poradnikami do tworzenia grafiki w programie GIMP : Więcej o tym jak rozpakowywać, zapisywać itp. znajdziemy w tym temacie : 2. Czcionki Dzięki programowi PPMod możemy podmieniać czcionki w telefonie. Nie jest to trudna sprawa, ale trzeba wiedzieć co i jak podmieniać. Czcionki można podmieniać jedynie w telefonach Nokia S40v5 np. 6300, 6288, 5310 i większość nowszych modelów. Ważne ! : Żeby nie uwalić telefonu możemy podmienić następujące subchunki : -CNDS -RGLR -STSB -SBNL Tutaj podaje zbiór czcionek w temacie na forum : 3. Teksty ( Własny Slang ) Żeby tworzyć własny Slang ( Czyli własne nazwy tekstów w telefonie ) potrzebujemy programu PPMod. Tutaj przydatny jest tylko pomysł i wprawa w programie PPMod. Więcej w tym temacie : 4. Dźwięki Mało popularna metoda tuningowania Nokii, gdyż większość osób lubi zmieniać sobie dzwonki na własne itp. Podobnie jak z grafiką musimy ją rozpakować, podmienić, spakować. Ważne ! Proponuje podmieniać dźwięki o tej samej długości czasu trwania i o tym samym formacie, żeby zabezpieczyć się od uwalenia sobie telefonu. Więcej o podmianie dźwięków w programie PPMod : Myślę, że trochę wam nowym patcherom rozjaśniłem całą sytuacje związaną z Tuningowaniem Nokii S40. Pozdrawiam adrian219 |
![]() |
![]() |
31 Jan 2010, o 14:47 |
maciek164 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A żeby zrobić patch to musze podmienić wszystko grafiki i inne czy tylko moge zrobić sobie slang?
|
![]() |
![]() |
31 Jan 2010, o 14:49 |
maciek164, wybierasz sobie, co chcesz zmienić.
|
![]() |
![]() |
17 May 2010, o 13:08 |
Basu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sorry za głupie pytanie, ale jak wgrać gotowy już patch? Np ten:
Musze podmieniać pliki? Czy tracę przy tym gwarancje? Czy wgl patch, który podałem wyżej, pójdzie na nokii x3 (s40v6) Chciałbym w końcu zmienić coś, w tym telefonie - ale boje się jak cholera (nie chce uwalić fona) - mam go zaledwie kilka dni. Pozdrawiam Forumowiczów. |
![]() |
![]() |
17 May 2010, o 13:58 |
czaro1514 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie nie pójdzie na x3 tylko 5130. Nawet nie próbuj go instalować bo uwalisz sobie telefon.
|
![]() |
![]() |
17 May 2010, o 15:42 |
![]() |
![]() |
16 Jun 2010, o 20:44 |
mati21 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam pytanie, jak zrobić, żeby telefon grał głośniej (jestem nowy), słyszałem że na se to można ten sterownik głośnika zmienić. Proszę o poradę (mój fon to 5300)
|
![]() |
![]() |
16 Jun 2010, o 20:45 |
walkmanowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W SE to owszem, możesz wgrać akustykę, ale w nokii jest to niemożliwe
![]() |
![]() |
![]() |
16 Jun 2010, o 21:01 |
mati21, kupić głośniki, a nie męczyć ludzi charczącym ćwierćwatowym głośnikiem rodem z SE.
|
![]() |
![]() |
16 Jun 2010, o 21:08 |
thx za odp, w takim razie nie mam co flashować telefonu, jeszcze jedno pytanie, czy jak wgrywam ten plik ppm ten od skórki odtwarzacza, to zmienia mi wersje soft'u i czy bedzie po rosyjsku, tak jak na screenshot'cie??
|
![]() |
![]() |
16 Jun 2010, o 21:11 |
Uściślij o który plik PPM Ci chodzi
![]() |
![]() |
![]() |
16 Jun 2010, o 21:14 |
ten ppm od skórki np.
windows-media-player-2-vt7187.htm |
![]() |
![]() |
16 Jun 2010, o 21:19 |
Tylko screen jest z rosyjskiego forum, w skórce nie są zaszyte żadne języki więc będziesz miał normalnie po polsku
![]() |
![]() |
![]() |
16 Jun 2010, o 21:21 |
A mam to wgrać przez nokia phoenix ??
Wytłumaczysz mi jak lub podasz link do tematu?? |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2 Next Page 1 of 2 [ 22 posts ] Previous topic | Next topic |
|