Mam problem w zaawansowanym stadium
Kupilem uzywana Nokie N80 jakis rok temu i poniewaz nie bylo polskiego menu, zaczalem szukac sposobow na jego wgranie. Oczywiscie trafilem na NSS i zmiane PC, wiec tak tez zrobilem (teraz dopiero wyczytalem, co to powoduje, hmm). Moj PC zmienilem z oryginalnego 0535063 na Euro 3 Pearl Black 0527479, co poskutkowalo przy okazji dograniem niedostepnego do tej pory firmware w wersji 5.0719.0.2.
Wszystko bylo dobrze, dopoki jakies 3 tygodnie temu telefon przestal laczyc sie z WiFi. Nie laczylem sie prawde mowiac duzo, wiec moze i przyczyna byla jakas inna, niemniej postanowilem sobie odswiezyc firmware. I tu sie zaczely schody. NSU nie chcial za cholere tego zrobic, wywalalo blad, ze niby serwer moze byc obciazony. Zmienialem PC na inne i tu sie okazywalo, ze NSU czasem nie chce nawet pokazac opcji do reinstalacji firmware, jesli PC byl oryginalny (!). W pewnym momencie nawet zaczalem kasowac pliki z pamieci telefonu recznie (menedzerem plikow), ale to tez nic nie dalo.
Napisalem do Nokii, to jedynie odpowiedzieli, zeby uzyc Nokia Ovi Suite. Tam sytuacja byla podobna,z tym ze reinstalacja firmware konczyla sie bledem po sciagnieciu plikow, a komunikat brzmial:
Downloading of the variant package failed. Most probably there is non-commercial software in your device
W tym miejscu zaczalem naprawde grzebac po forach, bo wkurzajace jest, zeby nie moc przeinstalowac glupiego firmware, ktorego wersja jest juz taka sama dla PC oryginalnego, jak i tego uzytego do jego sciagniecia rok temu. Znalazlem Phoenix-a, sciagnalem paczki, drivery. Phoenix sie zainstalowal, paczki tez, drivery nie - bo mam w systemie nowsze. Phoenix sie odpala, ale nie wykrywa telefonu - w statusowym okienku po prawej dymek brzmi
PRODUCT NOT AUTHENTICATED WITH SUPERDONGLE
Moge sobie wybierac opcje Flash, wybierac PC, ale i tak otrzymuje komunikat o bledzie, jakby program nie mogl sie polaczyc z telefonem. Kabelek jest dobry, bo wszystko dziala na NSS, Nokia PC Suite, Ovi Suite. Polaczenie USB jest rowniez na pierwszym miejscu. System mam WIndows 7 x64. Probowalem hard reseta telefonu, wszystkie mozliwe kombinacje: co pierwsze, co drugie, z jakim PC - nic sie nie udaje.
Czy ktos bylby w stanie podpowiedziec, w jaki sposob uaktualnic firmware ? W tym momencie jest to tylko jedna wersja - aktualna - 5.0719.0.2 dla wszystkich PC. Jest mi wszystko jedno, jaka metoda to zrobie - moge nawet przeflashowac fona, tylko niech ktos mi podpowie, jak mam to teraz zrobic ?
Dzieki z gory