![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Główna » GSM Zone » Nowości & Ciekawostki |
Previous topic | Next topic Page 1 of 2 [ 22 posts ] Go to page 1, 2 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Nokia pyta, użytkownicy odpowiadają: klawiatura fizyczna czy ekran dotykowy? |
---|
![]() |
12 Aug 2012, o 01:28 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nokia przeprowadziła ciekawe badanie, które miało określić, jak wprowadzamy tekst do swojego urządzenia mobilnego? Do dyspozycji były cztery warianty: klawiatura QWERTY, ekran dotykowy, klawiatura numeryczna i polecenia głosowe. Jak myślicie, co mogło wygrać?
Dla większości z nas najpopularniejsze wydaje się korzystanie z samego wyświetlacza dotykowego – tak wygląda na przykład sytuacja w przypadku smartfonów Nokia Lumia. Jednakże Nokia podzieliła swoje urządzenia mobilne i korzystać możemy zarówno z telefonów wyposażonych w ekran dotykowy połączony z klawiaturą numeryczną (Nokia Asha 300, Nokia Asha 202, Nokia Asha 203) czy też połączenia ekranu dotykowego z klawiaturą QWERTY (Nokia E7). Zadaniem ankiety było nie tylko sprawdzenie, jak najczęściej wprowadzamy tekst do swojego urządzenia mobilnego ale także, co nam jest potrzebne i niezbędne do korzystania z telefonów i jaka jest z nimi nasza interakcja? ![]() Prawie połowa ludzi, którzy wzięli udział w ankiecie podała, że to klawiatura QWERTY jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku urządzeń mobilnych. Tylko 34,69% ludzi było za wyświetlaczem dotykowym. Dane te to z pewnością mała niespodzianka – kto by się spodziewał, że w dobie, gdzie każdy ma smartfona z ekranem dotykowym królować będzie klawiatura QWERTY? Jeszcze ciekawsze są wyniki badań biorąc pod uwagę pochodzenie użytkowników – w zachodniej Europie: Niemcy, Wielka Brytania czy Szwecja, użytkownicy najczęściej wybierali klawiaturę QWERTY. Natomiast w USA według innych badań „dotyki” do prawie 48%. Wśród głównych zalet urządzeń mobilnych z klawiaturą QWERTY wymienia się: szybkość wprowadzania tekstu, większą dokładność, prostota w użytkowaniu. W odpowiedzi można powiedzieć, że zarówno szybkość, prostotę jak i dokładność zapewnia aplikacja Swype na smartfonach dotykowych. Oczywiście ciężko jest się przekonać do smartfonów dotykowych po przesiadce z klasycznej komórki niemniej jednak użytkownicy powoli zaczynają mieć coraz mniejszy wybór by zakupić telefon z numeryczną klawiaturą. Co Wy o tym sądzicie – ciężkie było przejście z klawiatury fizycznej do dotyku? Źródło: dailymobile.pl |
Last post |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 01:36 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pawelooss wrote: Co Wy o tym sądzicie – ciężkie było przejście z klawiatury fizycznej do dotyku? Tak. LwW obecnie leży a ja używam X10 Mini Pro. Wole QWERTY kosztem prawie cala ekranu... Żałuję że nie wziąłem Xperii Mini Pro zamiast Live. Prawie ta sama cena obecnie, identyczne podzespoły, różnica tylko w głośnikach i klawiaturze. |
Last edited by nemo333 on 12 Aug 2012, o 01:38, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 03:56 |
delirein ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Też potwierdzam. Czasami zamiast E52 używam C6-00, która ma wygodną Qwerty i bardzo dobrą dotykową T9, ale poza przeglądaniem internetu wolę strzałki i klawisze od dotyku. Pisanie np. Na dotykowej qwerty nie jest dla mnie, nawet gdy używam tego całego swypa. Jedynym wyjątkiem jest właśnie nokiowska dotykowa t9
![]() |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 07:59 |
boczkens ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kupując ostatnio telefon miałem wybór pomiędzy E7 a Xperią Arc S. Wybrałem E7 ze względu na QWERTY. Chyba nigdy nie przekonam się do telefonu wyłącznie z ekranem dotykowym. Klawiatura musi być.
![]() |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 08:22 |
Jencuś97 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja natomiast miałem do wyboru lww i ashe 302, zdecydowałem się na ten drugi i nie żałuję. Słownik t9 działa bardzo dobrze, podpowiadanie słów już tylko dobrze a pisze się wyśmienicie. A z moich wrażeń z dotykowcami nie wiem czy przyzwyczaił bym się do lww.
[ Dodano: N, 12 sie 2012, 08:22 ] Po prostu nie umiem się obsługiwać takimi ekranami :p |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 08:42 |
HitFan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja od dobrych kilku lat używam fizycznych klawiatur. Po kupieniu C5 naprawdę ciężko mi pisać choćby na innym telefonie z fizyczną klawą. Świetny T9 obsługujący 2 języki na raz + Nokia Custom Dictionary i można pisać ile wlezie. Dodatkowo cholernie wygodna klawiatura. Czasami, jak tata chce, żeby coś sprawdzić to bawię się dotykowcem, idzie pisać, klawiatura z S^3 jest dość wygodna, ale jednak wolę fizyczną w C5
![]() |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 10:17 |
wook ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
do dotyku nie mam przekonania, pozatym szybciej pisze się na fizycznej.
|
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 11:45 |
davvid ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pawelooss wrote: ciężkie było przejście z klawiatury fizycznej do dotyku? nie. Ale fizyczna wygrywa z dotykową bez dwóch zdań.A Swype jest jakiś taki nie dla mnie ![]() |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 12:25 |
Conrado967 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Yeah, widzę że nie jestem sam, który nie umie żyć bez klawiszy w telefonie. Brak przycisków nawigacyjnych i słuchawek w n900 nie przeszkadza, ale gdybym miał pisać wyłącznie za pomocą dotykowej qwerty nie kupiłby tego telefonu. W n900 miałem takie utrudnienie życia że bez mody niema polskich znaków w sprzętowej qwerty, ale jedna szybka modyfikacja pliku i wszystko śmiga, aż miło.
Jeśli chodzi o moich znajomych to zauważam podobne tendencje do moich. Jeden z nich sprzedaje xperie x10, bo woli kupić x10 mni pro ze względu na qwerty. Szkoda tylko że większość producentów porzuca już slidy (które bardzo lubie) i stawia na same dotykowe ekrany. |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 12:37 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja jakoś nie widzę problemów w szybkim pisaniu na klawiaturach dotykowych
![]() |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 13:39 |
Ernest05 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Quote: Ja jakoś nie widzę problemów w szybkim pisaniu na klawiaturach dotykowych Piszesz to mając swift'a ? ![]() Jednak np. na takich iphone pisze się wyjątkowo dobrze mimo małej przekątnej wyświetlacza. Dużo zależy też od klawiatury. Jak ktoś chce to niech spróbuje swiftkey 3 na androida. Bardzo szybka i wygodna. Myślę, że sprawnie może zastąpić fizyczną. Gdy kiedyś, kiedyś przechodziłem z n97 na s1 nie odczułem żadnego dyskomfortu.. (w sumie to była ulga, ale pod innym względem ![]() |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 13:44 |
Ernest05 wrote: Nie powiedziałbym żeby na nim się wygodnie pisało. Napisałem "na Swifcie", czy "klawiaturach dotykowych"? ![]() |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 13:57 |
Patrząc w twój profil wywnioskowałem, że swoją opinie opierasz na pisaniu na swifcie, a z tego co używałem to mogę powiedzieć, że ekran oporowy niestety jest trudny w użyciu, co przeszkadza właśnie w pisaniu.
|
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 13:59 |
Ernest05 wrote: ekran oporowy niestety jest trudny w użyciu, co przeszkadza właśnie w pisaniu. Powiem Ci, że to zależy już od przyzwyczajenia. Swift to mój pierwszy dotykowy telefon. Nauczyłem się z niego korzystać. Potem miałem problemy z pojemnościowymi. Chwilę zawsze zajmie mi przestawienie się na pojemnościowy i potem jest ok. Na początku jest to dla mnie trudne. To samo w drugą stronę, gdy mojego telefonu uzywa osoba mająca pojemnościowy ![]() Kwestia przyzwyczajenia. Na Swifcie da się szybko pisać. |
![]() |
![]() |
12 Aug 2012, o 14:03 |
W sumie może i masz rację.
To coś jak z ekranami, np. jest w s1 ekran z pentile jednak po paru dniach używania się przyzwyczajasz i w ogóle tego nie widzisz. To samo z kolorami. Był okres, że prawie przez rok używałem s amoleda, później przesiadłem się na lcd z ips i pierwsze dni byłem zniesmaczony. Później jak się z ips na s amoleda przesiadałem to też pierwsze dni katorga, a teraz s amoled na żaden inny bym nie zamienił. |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2 Next Page 1 of 2 [ 22 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests |
Board index » Strefa Główna » GSM Zone » Nowości & Ciekawostki |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)