Na początku kilka słów wstępu:
Szczęśliwym posiadaczem Nokii 5310 XM stałem się w styczniu 09r. Do telefonu dołączona była karta pamięci 2GB, a na niej folder Nokia Extra wraz z plikami mp3 i mp4. Odtwarzając owe mp3-ki zauważyłem, że są wyświetlane obrazki albumów. Od tego momentu zacząłem szukać sposobu na takie oryginalne upiększenie słuchania muzyki. Szukałem po stronach forach, ale nigdzie nie mogłem znaleźć jak zapisać dowolny obrazek w mp-trójce. Wziąłem więc sprawy w swoje ręce i zacząłem działać w tym temacie i oto stworzyłem ten oto poradnik.
Prawdopodobnie Wasza Nokia, a właściwie odtwarzacz w niej wygląda tak:
a chcielibyście żeby wyglądała tak:
A jak to wygląda w praktyce, czyli mp3 do pobrania:
- Code: Select all
Please Login or Register, to see this Content
Plik Disturbed - Enough.mp3 (Rozmiar: 9.98 MB) bitrate 320/s
Plik Snoop Dogg Feat. Lil_ Jon & Trina - Step Yo Game Up.mp3 (Rozmiar: 4.03 MB) bitrate 128/s
Narzędzia, które będą potrzebne:
1 )
2 )
3 ) Mózg i minimalna znajomość obsługi komputera i internetu
4 ) Telefon / mp3 / mp4 / Ipod / Iphone, itp.. itd.
5 ) Pliki mp3 [nie piraty hehe ],
A więc do dzieła!
Są 2 sposoby:
Sposób 1:
Krok 1) Ściągamy ekhm... sorry- kupujemy płytę lub singiel ,
Krok 2) Otwieramy dowolną mp3 w Winamp'ie, w playliście klikamy na nią PPM i naciskamy "Wyświetl info. o pliku" lub "alt+3". W oknie klikamy automatyczne dodawanie TAG-ów lub dopisujemy sami jeśli znamy. Można ściągnąć okładkę albumu, ale Winamp nie zapisze jej w pliku tylko w folderze z mp3 więc tego nie chcemy. Zamykamy okno klawiszem OK i mamy już mp3 z TAG'ami,
Krok 3) Otwieramy program Tag&Rename. Program jest płatny więc klikamy Agree [z pol. akceptuj]. Po lewej stronie mamy foldery- wybieramy ten gdzie mamy mp3/ki. Program je wczytuje,
Krok 4) Odznaczamy "takim znakiem v [pot. zwanym dzióbkiem]" te mp3, których nie chcemy na razie użyć. Wybieram np. jedną i klikamy F10, lub Tools> Get ALbum Titles from Amazon/ Tracktype.org. Otwiera nam się okno. Jeżeli mamy uzupełnione TAG'i "Album" i "Artist" to pola wypełniają nam się automatycznie. Klikamy Search i wybieramy album [można rozwijać]. Klikamy na niego a następnie Get Info!,
Krok 5) W kolejnym oknie odznaczamy "Song Titles" [bo już mamy] i naciskamy Write Tags,
Krok 6) Mamy już mp3 z okładką do naszego odtwarzacza!
Sposób 2:
Krok 1) Gdy mamy wykonane punkty 1 i 2 potrzebny nam będzie tylko program ImageToMp3:
Krok 2) Okładki szukamy w necie. Największym ich zbiorem są strony:
Lub wtyczka / wyszukiwarka do FireFox'a
Z nich wystarczy tylko przeciągnąć cover'a na pulpit.
Krok 3) Uruchamiamy ImageToMp3. Przeciągamy obrazek i plik muzyczny w okno programu ustawiamy Jpeg-quality na 100 i wciskamy start.
Krok 4) Rozpiera nas radocha .
ADNOTACJE
1) Winamp jest darmowy,
2) Tag&Rename działa przez 30 dni [wersja trial]- po tym czasie usuwamy i instalujemy nowego,
3) Nanoszone są aktualizacje/ poprawki w artykule,
4) Testowane na Nokia 5310 XM,
5) ImageToMp3 jest darmowy.
Pytania / skargi / uwagi / komentarze pod tematem.
Poradnik napisany w całości przez Modern.Messiah. Kopiowanie tylko za zgodą właściciela wraz z info. o autorze