Witam.
Niedługo kończy mi się umowa z operatorem i tym samym mam możliwość wyboru nowego telefonu.
Producent jaki biorę pod uwagę to tylko Nokia. Chcąc rozeznać się po rynku dostałem małego mętliku w głowie. Modeli Nokii jest od groma i ciut ciut. Dobrze, że mam sprecyzowane potrzeby wobec aparatu telefonicznego i mam nadzieję, że pomożecie mi w wyborze najkorzystniejszej oferty. Zdaję się także na Wasze doświadczenie i subiektywne recenzje proponowanych przez Was modeli.
Jak dotąd użytkowałem N3110c z softem 7.21. IMO jest to czysta esencja aparatu telefonicznego, bez zbędnego przepychu i w pełni funkcjonalne. Myślę, że będzie ciężko znaleźć następczynię i liczę się z tym, że zostanę przy niej (jak to brzmi... jak o kobiecie;) ) tak długo jak to możliwe.
Kilka słów czego oczekuję od "następcy" i czego używałem ww telefonu.
1. Telefon w większości służy mi do rozmów. To też zależy mi na:
- wygodnych klawiszach
- zestawu głośnomówiącego
- wejścia do słuchawek ( nie muszą być nawet fabrycznie dostarczane w pudełku )
- bardzo dobrej, lub dobrej jakości głośniczka i transmisji połączeń telefonicznych ( nie mylić z głośnikiem od mp3 playera )
- czasu liczonej rozmowy na głównym ekranie ( tej funkcji brakuje w n3110c )
2. Bardzo często używam TrekBuddy do nawigacji rowerowej. Wiec zależy mi na:
- Na lepszej jakości i rozdzielczości ekranu np. 240x320
- Bluetooth ( korzystam z zewnętrznego GPSu )
- slocie kart pamięci ( w miarę możliwości może obsługiwać karty większe od 2gb, czyli SDHC. Dobrze myślę? )
- stosunkowo niewielkiej wadze
3. Nie lubię szpanu :
- Nie zależy mi na super jakości kamery wideo. Wiadomo w "ekstremalnych" warunkach warto byłoby cynkąć fotkę
- Żaden slider, czy dotykowy. Tylko klawisze i ekran
- kolory raczej stonowane
- nie zależy mi też na odtwarzaczu mp3. Nie zaszkodziłoby gdyby się znalazł na pokładzie
4. Soft:
- stabilny soft z możliwościami modyfikacji i innych cudów w Phoenixie
- radio niepotrzebne
- nie musi to być symbian, może to być zwykły OS
5. Sprzęt
- z powyższych życzeń można wywnioskować, że dobra i mocna bateria jest pożądana.