Matura to bzdura, zdasz maturę i pewnie pójdziesz na kasę do Biedronki albo będzie:pawelooss wrote: Zresztą wtedy to będę maturał.
Ja mam 20 lat
Ty masz 20 lat
Przed nami bezrobocie
Partnerem Kowala w rozmowach jest Jarosław Gowin, który ma w tym własny interes – liczy na wzmocnienie platformerskich konserwatystów. Ale choć pozostawiono tę sprawę jemu, była ona omawiana na zarządzie PO (stąd wiemy o niej), a Grzegorz Schetyna niedwuznacznie sugerował szybkie przejście PJN-owców do Platformy w wywiadzie dla Gazety Wyborczej.
(...) oświadczenie to nie było kierowane do ludzi PJN, którzy, pominąwszy już ich obecne znaczenie polityczne, dopuścili się przede wszystkim działań godzących nie tylko w Prawo i Sprawiedliwość, ale godzących w polską demokrację w ogóle.
Chodzi oczywiście o walkę o pozbawienie partii politycznych środków finansowych, co gdyby zostało doprowadzone do końca, oznaczałoby w istocie budowę w Polsce systemu, w którym mogłaby działać PO i być może PSL i SLD – dla formacji postsolidarnościowych, reprezentujących interesy większości obywateli o średnich i małych dochodach, nie byłoby miejsca.
Problemy Mikulskiego zaczęły się 1 czerwca zeszłego roku, kiedy pojechał autem na zakupy. Gdy zaparkował przed osiedlowym sklepem przy ul. Gilów w Rudzie Śląskiej, w stojącym przed nim samochodzie włączył się alarm. (...) Po zakupach wsiadł do wozu i pojechał do garażu. (...) Było ciepło, więc Mikulski otworzył piwo i usiadł w ogródku. Po półgodzinie zadzwoniła do niego żona, że do mieszkania przyjechała policja, bo podobno spowodował kolizję. (...) Powiedziałem, że przyjdę piechotą, bo właśnie piję piwo - wspomina Mikulski.
Pod sklepem właściciel auta, w którym włączył się alarm, pokazał dziurę w tablicy rejestracyjnej, którą mógł wyrządzić tylko hak holowniczy, oraz pęknięty zderzak. (...) Koncepcja, że to on mógł spowodować kolizję, upadła. O 17.50 funkcjonariusze poprosili Mikulskiego, aby dmuchnął w alkomat. Wynik: 0,22 promila alkoholu w wydychanym powietrzu. Czyli o 0,02 przekroczona dopuszczalna norma. Funkcjonariusze zabrali mężczyźnie prawo jazdy. (...)
Sąd w trybie nakazowym (bez wzywania świadków, wyłącznie na podstawie materiałów policji) uznał, że Mikulski prowadził po pijanemu, i na pół roku zabrał mu prawo jazdy. Kierowca po jego odbiór miał się zgłosić 1 grudnia. - Ten wyrok był kuriozalny, więc się od niego odwołałem - mówi. Problem w tym, że termin rozpoznania odwołania wyznaczono na... 2 grudnia. Czyli dzień po tym, jak minęła mu kara. (...) Machnąłem więc ręką, wycofałem zażalenie i odebrałem prawo jazdy - mówi Mikulski.
Szefowa Funduszu Christine Lagard podziękowała władzom naszego kraju za wsparcie. - Gorąco dziękuję polskim władzom za decyzję w sprawie dofinansowania Międzynarodowego Funduszu Walutowego - oświadczyła Christine Lagarde podkreślając, że jest to część wspólnej akcji wielu krajów. Szefowa Funduszu podkreśliłas, że decyzja Polski pokazuje chęć wspólnego działania na rzecz wzmocnienia stabilności światowej gospodarki.
W osobnym oświadczeniu Christine Lagarde podziękowała władzom Szwajcarii za decyzję o udzieleniu Międzynarodowemu Funduszowi Walutowemu pożyczki w wysokości 26 miliardów dolarów.
Około 100 tysięcy osób demonstrowało w sobotę w centrum Pragi przeciw centroprawicowemu rządowi Petra Neczasa i jego reformom budżetowym. Pod hasłem "Media kłamią, rząd kradnie" manifestowano także pod siedzibą czeskiej telewizji publicznej. Protest zorganizowały czeskie związki zawodowe, uczestniczyła w nim też lewicowa opozycja.
pawelooss wrote:Efekt domina? Węgry, Czechy... Polska?
Tak więc Miller, jak się dowiadujemy, zaproponuje w wystąpieniu wprowadzenie 50-proc. podatku dla najbogatszych oraz - podobnie jak PiS - wprowadzenie możliwości wyboru między OFE i ZUS (oznaczałoby to praktycznie likwidację OFE, gdyż większość uczestników funduszy chciałaby je przenieść do ZUS). Chce też, aby w programie SLD na najbliższe cztery lata dominowały akcenty gospodarcze. Zaproponuje więc walkę z bezrobociem, wprowadzenie ulg dla inwestorów, ograniczenie niektórych umów śmieciowych (jednak w myśl zasady, że każda praca jest lepsza niż zasiłek). Przewodnią myślą lidera SLD ma być hasło ''pięć plus''. To ''pięć'' miałoby być procentem wzrostu PKB, który Polska ma osiągnąć pod rządami SLD.
W nieczynnej elektrowni atomowej w Czarnobylu rozpoczęto montaż nowego sarkofagu. Ma on przykryć i zastąpić stare, prowizoryczne betonowe zabezpieczenie czwartego reaktora siłowni, który w 1986 uległ katastrofalnej awarii.
Pytani, co w Warszawie zrobiło na nich największe wrażenie, odpowiadali bez wahania: miejski monitoring. W Berlinie nie mają możliwości, by w ten sposób podglądać swoich mieszkańców. - U nas takie rzeczy są zabronione - przyznawali z żalem.
Coś takiego pomogło by nam bardzo, ale niestety w Niemczech to niemożliwe, ze względu na przepisy o ochronie d. osobowych. Warszawa jest tu pionierem. My nie mamy nawet co myśleć, o wprowadzeniu takich rozwiązań - tłumaczyli policjanci.
Środowiska katolickie, które spotkały się w Warszawie, ogłosiły powstanie ruchu społecznego Błękitna Polska. W założeniu ruch ma przeobrazić się w partię polityczną. (...)
Zaproponowano zmiany w kodeksie karnym dotyczące wprowadzenia sankcji za publiczne obrażanie i wyszydzanie religii katolickiej, znieważanie przedmiotu jej czci lub miejsca przeznaczonego do wykonywania obrzędów.
Propozycja zakłada też kary za "złośliwe przeszkadzanie" publicznemu wykonywaniu obrzędów innych wyznań, a także za ograniczanie praw osób bezwyznaniowych. (...)
Celem Błękitnej Polski ma być również działanie na rzecz silnej gospodarki. (...) Jak przekonywał, poza Unią Europejską "również jest życie". (...)
W programie nowej partii ma się znaleźć m.in. postulat likwidacji urzędu prezydenta. Jego kompetencje miałby – według tej propozycji - przejąć premier. Błękitna Polska – zapowiedział – będzie też chciała likwidacji powiatów.
Podczas wizyty w Anglii prezydent Bronisław Komorowski został zaproszony na herbatę do królowej. Kiedy rozmawiali, zapytał ją, jaka jest mocna strona jej władzy? Królowa odpowiedziała, iż otacza się inteligentnymi ludźmi.– Po czym rozpoznajesz, że są inteligentni? - spytał Komorowski.
W tym momencie królowa bierze słuchawkę i dzwoni do Davida Camerona.
– Cóż, po prostu zadaję im odpowiednie pytania - odpowiedziała Królowa. – Pozwól mi zademonstrować.– Panie premierze, proszę odpowiedzieć na następujące pytanie: pańska matka ma dziecko i pański ojciec ma dziecko, ale nie jest ono pańskim bratem ani siostrą. Kto to jest?
– Oczywiście to ja nim jestem, madam.
– Doskonale - odpowiada Królowa. – Dziękuję bardzo i dobranoc.
Odkłada słuchawkę i mówi:
– Czy teraz już pan rozumie, panie prezydencie?
– Tak, madam. Jestem niezmiernie wdzięczny. Nie mogę się doczekać, by zastosować ten sposób!
Po powrocie do Warszawy Komorowski decyduje poddać testowi premiera Donalda Tuska.
Wzywa go do Pałacu Prezydenckiego i pyta:– Donaldzie, ty to jesteś ostatnio taki Tusek ZUS-ek Chytrusek, więc chciałbym ci zadać jedno pytanie, ok?
Tusk chrząka, kaszle, siódme poty wstępują mu na czoło… W końcu odpowiada:
– Ależ oczywiście, nie krępuj się, jestem gotów…
– Posłuchaj, twoja matka ma dziecko i twój ojciec ma dziecko, ale nie jest ono twoim bratem ani siostrą – kto to jest?– Czy mógłbym się zastanowić i wrócić z odpowiedzią?
Komorowski zgadza się i Tusk wychodzi. Natychmiast zwołuje zebranie klubu parlamentarnego PO, po czym głowią się nad zagadką przez kilkanaście godzin, ale nikt nie wpada na rozwiązanie. W końcu, w akcie desperacji, Tusk dzwoni do Jarosława Kaczyńskiego i przedstawia mu problem:– Guten tag! Niech pan posłucha, jak to może być: pańska matka ma dziecko i pański ojciec ma dziecko, ale nie jest ono pańskim bratem ani siostrą – kto to jest?
Kaczyński odpowiada bez zastanowienia:– To ja, to oczywiste.
Uradowany Tusk wraca biegiem do Pałacu Prezydenckiego, odnajduje Komorowskiego i krzyczy:– Mam, mam! Wiem kto to jest! To Jarosław Kaczyński!
Na co Komorowski, robiąc zdegustowana minę i pukając się w czoło:– Źle, idioto! To David Cameron!
Cuda dobre w bajkach, w życiu wolimy pracę. Ekonomiści są zaskoczeni wynikiem sondażu Instytutu Homo Homini dla DGP.
– Fantastyczny wynik. Jesteśmy lata świetlne od sytuacji sprzed kilku lat, gdy skłonność do socjalizowania była znacznie większa.
70 proc. Polaków w wieku 25 – 34 lata chce obniżenia podatków – wynika z badań. Ekspertów najbardziej cieszy, że większość pytanych wskazała obniżenie podatków jako najskuteczniejszą metodę walki z bezrobociem, bo pokazuje to, że coraz lepiej rozumiemy gospodarkę.
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests