by 10minute » 26 Jan 2013, o 14:33
Witam.
Ja mam propozycję, ale chciałbym poznać opinię moderów co mojego pomysłu.
Mianowicie chodzi mi o możliwość wydłużenia czasu baterii i przy okazji minimalizacji inwigilacji (największej w UE) polskiego obywatela. Cały trick polega na tym, aby zmienić okres czasu w jakim komórka miałaby się logować i wysyłać do sieci operację Location Update. Dokładniej chodzi o parametr - LAC (Location Area Code) =>
http://pl.wikipedia.org/wiki/LACZamiast tego można byłoby ustawić wymuszenie np. zalogowania do sieci tylko w wypadku jeśli abonent chciałby wykonać połączenie. Wtedy odpada możliwość śledzenia lokalizacji w ciągu całego dnia, a ograniczyłoby się tylko do czasu wykonywania połączenia. Analogicznie chyba mogłoby to działać w przypadku odbierania połączenia. Gdy inna osoba chciałaby się połączyć z abonentem wtedy telefon odbierał by informacje z sieci i aktualizował ewentualnie swoje położenie. A tak z tego względu, że komórkę mamy przeważnie cały czas przy sobie to jednocześnie zdradzamy gdzie podróżowaliśmy w ciągu 2 lat (od stycznia retencja danych wynosi 1 rok).
Ten parametr jeśli jest ustawiony na sztywno można byłoby zmienić pewnie w kodzie. Jako, że Nokia uwolniła kod Symbiana jakiś czas temu, więc teoretycznie powinno być to możliwe. W wypadku przebywania w miejscu ze słabym zasięgiem, co mi się często zdarza, telefon nie musiałby co chwilę się logować i wylogowywać z sieci, żeby utrzymać zasięg. A to z pewnością wydłużyłoby czas działania baterii. A nie oszukujmy się, akurat E52 bardzo często gubi zasięg ze względu na niekorzystne umiejscowienie anteny w dolnej części obudowy.
Na ile wiedza, którą posiadacie umożliwiałaby taką operację? Lub co trzeba byłoby zrobić, żeby można byłoby takiej zmiany dokonać?