Przecież już dostałeś odpowiedź.
HitFan wrote:Większości rzeczy, które opisałeś nie da się zmienić
Ale jak chcesz to dokładnie opiszę wszystko:
-panel sterowania -> ustawienia -> telefon -> sieć -> tryb sieci
Nie ma opcji UMTS, jest tylko GSM/podwójny - ktoś to celowo wywalił czy przypadkiem zniknęło?
Jeśli się da, to chciałbym, żeby wróciła, bo w chwili obecnej nie ma możliwości wymuszenia połączenia UMTS-only (chyba, że narzędziami typu "network switcher"), a nie ukrywam, że czasami się to przydaje.
Jeśli w 91.4 jest tak samo to będzie to trudne naprawić, jak w 91.4 jest normalnie to kwestia modyfikacji któregoś pliku który Sieman0 ruszał w tym sofcie
Dalej - co z kwestią powiadomień, które Nokia spierniczyła w którejś z wersji FW (07x.xxx zdaje się)?
Poprzednio wyglądały tak:
1 nieodebrane połączenie
Janek Iksińskki
+48123123123
(albo numer z nazwą na opak, już nie pamiętam)
Teraz jest tylko informacja o nieodebranym połączeniu. To samo z sms-ami. Jest informacja "1 nowa wiadomość", ale nie pisze od kogo.
Skoro to nokia spierniczyła to niech nokia naprawi... One i tak nie działały dobrze, miałem na którymś cfw w C5 je włączone i tylko wkurzały bo każdy numer musiał być zapisany z +48 - inaczej pokazywał się sam numer...
Następna rzecz - coś, czego Nokia nie umiała nigdy zrobić (partacze...). Mianowicie mając wpisany kontakt nie-komórka (czyli stacjonarny, pager - cokolwiek, co ma ikonkę "niekomórkową"), gdy wejdzie się na listę połączeń, to wszystko jest wyświetlane jako komórka. Totalnie bez sensu. Wpisywanie 10 numerów pod jeden kontakt przestaje mieć sens, bo nie wiadomo z którego numeru ktoś faktycznie dzwonił.
Dodatkowo - skoro da się opisy zmieniać (w kontakcie "Kowalski" można mieć przecież wpisany tel. stacjonarny jako "służbowy" czy "prywatny" a nie tylko "telefon"), to czemu nie wyświetlać tego przy wybieraniu numeru czy gdy mamy połączenie przychodzące?
Wtedy zamiast:
Kowalski
+48123123123
dzwoni
byłoby np.:
Kowalski (służbowy)
+48123123123
dzwoni
Raczej niemożliwe do wykonania. Zapisuj po prostu jako osobne kontakty. Też kiedyś miałem kilka numerów w jednym kontakcie ale robi to rozpierdziel przy przenoszeniu do drugiego telefonu - większość programów nie potrafi prawidłowo zapisać drugiego numeru, Outlook np wywala całkowicie jeśli są tego samego typu. Musiałem obie komórki kogoś zapisywać np jedną jako służbowy a drugą jako komórka.
Dalej, z detali (skoro możecie zmieniać opcje fabryczne):
-rozmiar zdjęcia mms - duży, typ tworzenia: wolny, obiór raportów - włączony
-odbiór raportów sms - włączony
-na głównym ekranie, żeby nie było dwóch dziur, proponuję wrzucić od razu zegar (często służy jako budzik, z tego co widziałem telefonach ludzi) oraz folder "Nawigacja", z wrzuconymi weń elementami: mapy, dane gps, pkty. orient.
Bez sensu, przecież nie robisz formatu dwa razy dziennie żeby nie można było wejść i ustawić tych opcji.
-zamiast X motywów do wyboru, wrzucić jeden bazowy (mam jeden taki, idealnie pasujący do E52 - schludny, kalendarz jest czytelny, itd. - udostępnię, jeśli będzie taki request), co pozwoli zaoszczędzić jeszcze więcej miejsca
Ile tego miejsca? Motywy zajmują ze 2MB (nie sprawdzałem, strzelam) Co możemy zamiast tego zainstalować? Jedną aplikację?
W momencie gdy na C: jest ponad 100MB miejsca a karta 8GB to koszt 20 zł nie widzę sensu
-blokada przycisku kamery jako guzika włączającego aplikację (do białej gorączki doprowadza mnie sytuacja, gdy telefon siedzi w oryginalnym uchwycie, który dostałem do telefonu i po wjechaniu w dziurę znika mi nawigacja i pojawia się aparat) Uchwyt jest tak dupiato skonstruowany, że non-stop naciska na przycisk, a że używam motywu klasycznego, w którym klawisz nawigacyjny "do góry" włącza aparat, to nie potrzebuję wywołania z przycisku (aparat odpala się zresztą dłużej przez przytrzymanie/naciśniecie tego dedykowanego przycisku niż przez szybkie wybranie "góry")
Teoretycznie się da zrobić, trzeba tylko znaleźć który plik za to odpowiada i zmienić w nim UID aplikacji która się włącza.
-jeśli się da, to regulacja głośności przyciskami z boku telefonu (głośność dzwonka głównego)
-jeśli się da, to nie blokowanie przycisków głośności, gdy klawiatura zostanie zablokowana (słuchając muzyki i mając skryty telefon gdzieś głęboko w kieszeni, trzeba kombinować, żeby go odblokować, aby można było ściszyć głośność)
Nie da się
da się naprawić obsługę gier z n-gage'a
co jest nie tak?
bug występujący w wiadomościach? (utwórz nową wiadomość, w 1. linii wpisz "mama", przejdź do 2 linii, wpisz "tata", przejdź do 1. linii, za słowo "mama", potem spacja i wpiszcie "kurka" - wyskoczy "jurka", więc gwiazdka, kursorem w dół i teraz centralny przycisk.
Człowiek powinien się spodziewać, że wpisze wyraz i wstawi ew. spację po nim, ale po wpisaniu wyrazu kursor przeskakuje przed słowo "tata", które przecież jest w drugiej linii. Zamiast tego trzeba po wybraniu właściwego wyrazu z listy naciskać klawisz wyboru "w prawo" i ręcznie wstawiać spację.
nie sądzę żeby to dało się naprawić. Zresztą, kto na codzień wykonuje takie kombinacje ze skakaniem między liniami?