![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Hyde Park » Komputery » Hardware |
Previous topic | Next topic Page 2 of 4 [ 48 posts ] Go to page Previous 1, 2, 3, 4 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[<2500] Nowy pecet do pracy biurowej: cichy, z pojemnym HDD, UPS, Win7 Prof. |
---|
![]() |
25 Oct 2011, o 22:01 |
Wodnik Szuwarek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Asrock i Goodram tam nie powinno być.
|
Last post |
![]() |
![]() |
25 Oct 2011, o 22:04 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jakieś argumenty przeciwko:
Wodnik Szuwarek wrote: Asrock najlepszy model w tej kategorii chipsetowo-cenowej (czytałem, sprawdzałem), >> http://pclab.pl/art45076-3.html Wodnik Szuwarek wrote: Goodram polska firma. Czy tylko takie typu, że "Nokia to Nokia"? ![]() |
![]() |
![]() |
25 Oct 2011, o 22:10 |
Quote: Złożenie komputera - 5 dni roboczych Chyba czas realizacji zamówienia, bo złożyć to można w 5 minut jak ktoś non stop to robi. Kiedyś miałem takie wyniki. [ Dodano: 25 paź 2011, o 22:08 ] Asrock to zawsze było najtańsze i mało wydajne badziewie, podobnie jak MSI. Goodram to coś w stylu noname. Składałem komputery jakieś 4 lata temu i nie wierzę że te firmy się poprawiły. Gówno zawsze wracało z reklamacjami i musieliśmy proponować markowe części. [ Dodano: 25 paź 2011, o 22:10 ] Kingston był zawsze dobry i cena korzystna. Jeśli chodzi o płytę to Asus lub Gigabyte. |
![]() |
![]() |
25 Oct 2011, o 22:20 |
OK, a więc ramy zmieniłem, ale jaki inny mainboard to nie wiem - ten konkretny model jest dość polecany.
Nawet Gigabyte'a z poprzedniego szkicu zmieniłem, dokładając zresztą stówkę za "jakość kondensatorów". ![]() Ktoś inny może ocenić też? Zawsze przydadzą się opinie kilku osób, bo jest lepsza wypadkowa. ![]() |
![]() |
![]() |
25 Oct 2011, o 22:31 |
Ten sklep wydaje się być dosyć drogim. Za 3 tyś, to coś słabe podzespoły. Lepiej poniuchać na Allegro i samemu złożyć.
[ Komentarz dodany przez: pawelooss: 27 października 2011, o 01:56 ] Owszem, dlatego traktuję to jedynie jako "listę zakupów". |
![]() |
![]() |
31 Oct 2011, o 14:00 |
To teraz mam już taki szkic. Do ew. rewizji jedynie mobo, karta TV i zasilacz UPS. Ale ogólnych kształtów zestaw już nabrał.
Płyta główna: - Gigabyte GA-Z68A-D3H-B3 ![]() - Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3 ![]() Procesor: - Intel Core i3-2100 LGA1155 BOX ![]() Pamięć RAM: - Kingston DDR3 4GB 1600MHz HyperX CL9 ![]() Dysk Twardy: - Western Digital Caviar 500GB SATA3 (WD5000AAKX) ![]() Obudowa: - SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410 ![]() Zasilacz: - Fortron FSP500-60GHN 80+ 500W ![]() Napęd: - Liteon DVD iHAS624-32 ![]() System operacyjny: - Microsoft Windows 7 Professional 64-bit OEM ![]() Tuner TV: - Avermedia Hybrid Super 007 ![]() - http://techplanet.pl/produkty/karty-tv,92/ Zasilacz UPS: - Lestar MD-625E 625VA/375W ![]() SUMA: ~2800 zł. Płyta i zasilacz przyszłościowe, jeśli chciałbym w późniejszym czasie zmienić procek oraz dołożyć dysk, grafę i ramy. |
![]() |
![]() |
31 Oct 2011, o 14:06 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pawelooss wrote: karta TV Do czego? Myslisz, że da się tego używac? ![]() pawelooss wrote: - SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410 134 Z boku nie ma żadnego otworu. Chcesz tam coś smażyć? pawelooss wrote: - Western Digital Caviar 500GB SATA3 (WD5000AAKX) 395 Wszystkie WD jakie miałem padły. Wielu znajomym też padły. Nie oznacza to, że będzie tak w tym przypadku. Widzę, że jak pograć to w coś sprzed 6-8 lat? Bo karty graficznej brak. |
![]() |
![]() |
31 Oct 2011, o 14:13 |
IuDeX wrote: Do czego? Myslisz, że da się tego używac? ![]() Życzenie użytkownika tego zestawu. ![]() ![]() IuDeX wrote: Z boku nie ma żadnego otworu. Chcesz tam coś smażyć? Czytałem recki i bardzo sobie chwalą, jako przewiewną i cichą, a także dorównującą droższym konstrukcjom (zasilacz na dole, otwór na górze, 2 wiatraczki w zestawie). IuDeX wrote: Wszystkie WD jakie miałem padły. Wielu znajomym też padły. Nie oznacza to, że będzie tak w tym przypadku. Czyli mówisz Seagate lepszy byłby w tym przypadku? IuDeX wrote: Widzę, że jak pograć to w coś sprzed 6-8 lat? Bo karty graficznej brak. Nie jest priorytetem. Musiałem z tego zrezygnować, gdy ceny dysków dwukrotnie teraz podskoczyły. |
![]() |
![]() |
31 Oct 2011, o 14:26 |
pawelooss wrote: Czyli mówisz Seagate lepszy byłby w tym przypadku? Nie mówię, że lepszy/gorszy. Mówię tylko, żę WD padały często ![]() No w sumie skoro nie zależy Ci kompletnie na graniu, to... po co komputer za 2,8k? |
![]() |
![]() |
31 Oct 2011, o 17:24 |
Hans ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
IuDeX, co do silentium pc brutus, nie zgodzę się. Obudowa posiada dwa otwory z dołu, jeden z przodu, z tyłu i na górze. W dodatku jest ładna
![]() |
![]() |
![]() |
31 Oct 2011, o 19:52 |
Leito07 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Prawda, sam mam w domu około 20 je****tych WD'ków, ale te nowe modele może są OK
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kartę graficzną jak chcesz też dobrą ("żeby była na długo") do gier to za ok. 300zł masz Radeon 5670 1GB DVI&HDMI IceQ (ciche i bardzo wydajne chłodzenie) HIS'a, na prawdę potwór (lipa tyle że ma 128bitową szynę pamięci, ale i tak przy dobrym zestawieniu "wszystko" pociągnie) ![]() ![]() P.S. Jak już składasz kompa za tyle ile chcesz dać i dajesz 4GB ramu DDR3 1600MHz to to jest już naprawdę dobrze do gier, to resztę (tj. kartę graficzną) też daj dobrą ![]() |
Last edited by Leito07 on 31 Oct 2011, o 19:57, edited 3 times in total. |
![]() |
![]() |
31 Oct 2011, o 20:48 |
IuDeX wrote: No w sumie skoro nie zależy Ci kompletnie na graniu, to... po co komputer za 2,8k? A na czym chciałbyś jeszcze obciąć? Właśnie. Da się chyba jedynie jeszcze na mobo, ale ja biorę tę z najlepszym obecnie chipsetem Z68, żeby RAID poszedł bezproblemowo w późniejszym okresie. No i perspektywicznie dla Ivy Bridge. Tego zestawu też nie będę na co dzień używał, bo konstruuję go dla rodziny. Ja mam tylko swego lapka. ![]() Leito07 wrote: Jak już składasz kompa za tyle ile chcesz dać i dajesz 4GB ramu DDR3 1600MHz to to jest już naprawdę dobrze do gier, to resztę (tj. kartę graficzną) też daj dobrą ![]() Tak naprawdę dałem te nowsze ramy, dlatego iż wydajność tej zintegrowanej grafy od tego też zależy. ![]() A za 3 lata pewnie uzupełnię ten zestaw o "brakujące" elementy. Dzięki wszystkim! ![]() |
![]() |
![]() |
31 Oct 2011, o 21:18 |
Ale zintegrowana grafa nawet na najlepszych ramach nie dorównuje zwykłej średniej klasy grafie na PCI-E (chyba że ktoś gra w starsze, albo mało wymagające gierki, wtedy OK)
![]() [ Komentarz dodany przez: pawelooss: 31 października 2011, o 20:22 ] Oni nie będą w nic grać, mówię Ci. ![]() ![]() Mój przykład: Asus M4N68T V2 - 219zł AMD Athlon II X2 270 - 279zł 2x Kingston HyperX DDR3 2GB 1600MHz CL9 Blu - 134zł Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) - 239zł GeForce with CUDA GT430 Gigabyte 1GB HDMI&DVI (PCI-E) (DDR3) TC - 219zł Wszystko cichutkie i eleganckie ![]() Hehe trochę się zapędziłem i wyszedł mi całkiem dobry zestaw nawet do gier za 1100zł ![]() ![]() Myślę że z UPS'em, systemem, tunerem, zasilaczem i obudową zamknął byś się w 2000-2200zł ![]() Ceny z komputronika, na pewno znajdziesz taniej ![]() EDIT: No to jak nie będą w nic grać, i zapas dla ciebie to ten komp na pewno był by ok ![]() ![]() ![]() |
Last edited by Leito07 on 31 Oct 2011, o 21:26, edited 2 times in total. |
![]() |
![]() |
31 Oct 2011, o 22:42 |
Cache =/= wydajność.
Kup coś tańszego, bo za trzy lata rozbudowa może okazać się bardzo trudna. [ Komentarz dodany przez: pawelooss: 31 października 2011, o 21:48 ] Nie rozumiem? Tzn. co miałbym wybrać tańsze? |
![]() |
![]() |
31 Oct 2011, o 22:56 |
IuDeX wrote: Cache =/= wydajność. Kup coś tańszego, bo za trzy lata rozbudowa może okazać się bardzo trudna. [ Komentarz dodany przez: pawelooss: 31 października 2011, o 21:48 ] Nie rozumiem? Tzn. co miałbym wybrać tańsze? 1. Cache =/= wydajność. ? 2. Ma kupić tańsze, i niby to będzie lepsze w rozbudowie za 3 lata? A swoją drogą, z tego co wybrał albo z tego co mu wybrałem za 3 lata spokojnie będzie mógł to rozbudować, przykład pamięci zobacz ile czasu DDR2 było na rynku przed premierą DDR3, i póki co jeszcze ludzie mają/kupują DDR2 w sensownych cenach ![]() Wiadomo, że nawet jak by złożył kompa przykładowo na DDR2, jakiś stary model płyty głównej itd. to za 2-3 lata też by go zmodernizował, ale dołożył by do niego stare części (np. rozszerzył by RAM i procek lepszy o parę dziesiętnych GHz), dał by kupę kasy a wydajność i tak by nie była połową tego co by teraz złożył kompa za dobre pieniądze i za 3 lata dołożył do niego 1/3-1/4 kwoty którą dał by teraz ![]() |
Last edited by Leito07 on 31 Oct 2011, o 23:01, edited 1 time in total. |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page Previous 1, 2, 3, 4 Next Page 2 of 4 [ 48 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Hyde Park » Komputery » Hardware |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)