IuDeX wrote:Leito07 wrote:Na pewno lepiej będzie działał dysk z 32MB cache niż np. z 8MB...
Jesteś pewien na 100%?
Tak jestem pewien, mój starszy prowadzi działalność od 90-go roku i trochę się tego naoglądałem, robiłem w tym i wiem
Jeszcze zależy od płyty głównej, ale raczej tak.
IuDeX wrote:Kupić jakiś tańszy zestaw, bo może gdy kupi ten, to za 3 lata nie będzie go tak łatwo rozbudować.
Dlatego ok. 2k może wydać, jeśli chce kompa do pracy biurowej + "czasem w coś pyknąć" i spokojnie za 3 lata go rozbuduje tak, żeby nadal był "dobry"
IuDeX wrote:Leito07 wrote: A do pracy biurowej ta mu wystarczy, nawet za 2 lata
Jeśli nie więcej
W większości biurach, aptekach, bibliotekach (w takich przedsiębiorstwach gdzie nie potrzeba kosmicznych sprzętów) itd używają komputerów z przed kilku lat i jest OK
EDIT:(...)
[ Komentarz dodany przez: pawelooss: 31 października 2011, o 23:24 ]Nie musisz cytować całego postu, jeśli piszesz odpowiedź zaraz po nim. Jak by wrócić kilka lat wstecz, to...:
Złożysz kompa na Socket A z DDR1, AGP i IDE, za 4 lata będziesz chciał coś zmienić, to albo wywalisz kupę kasy żeby jako tako to działało, albo za tyle samo złożysz nowego kompa który będzie dużo lepszy
Ja mam kompa z przed około 3,5 roku, ostatnio modernizowany chyba rok (może półtorej) temu, dołożyłem RAM'u, zmieniłem dysk i kupiłem lepszą grafę
Tj. RAM'u miałem 1GB, teraz mam 3GB. Dysk 160GB -> 500GB i karta 7600GT -> 8800GT (nie był to szczyt-szczytów modernizacji ale za takie pieniądze mogłem kupić te części że wolałem kupić to niż za 2 razy tyle coś trochę lepszego
) i myślę że do lutego przyszłego roku dociągnę, później będzie 18-stka i wtedy kupuję rakietę
Komp po O/C, dodam że gram w wymagające gry (może nie jakieś Metro 2033 ale znowu w jakieś starocie też nie gram, np. GTA4, Assassins 2, CoD6/7, nowy NFS itd...) i jest OK
EDIT2:@pawelooss - jak już masz kupować kartę telewizyjną (czy coś w tym stylu) do kompa to kup tuner DVB-T (cyfrowej telewizji naziemnej), będziesz miał kilka-kilkanaście (zależy od regionu) kanałów w zaj*****ej jakości (1,2,3,4,Polsat,TVN na pewno + trochę dodatkowych, jakich to też zależy od regionu), kupisz taniej albo w takiej samej cenie co zwykły tuner TV, a jest "przyszłościowy"
[ Komentarz dodany przez: pawelooss: 31 października 2011, o 23:24 ]Z tą kartą to jeszcze pokombinuję. Może wyjmę starą (jeśli drivery zmuszę do kompatybilności), niech dociągnie te 2 lata, kiedy jeszcze jest aktywny sygnał analogowy (a w ścianie te kable z kablówki bez konieczności dekodera). Potem można spróbować, tak jak mówisz. EDIT:Ale karty bądź tunery DVB-T wykorzystują "stary" sygnał analogowy, podpinasz pod nie właśnie ten kabel który ty masz, nic dodatkowego ci nie potrzebne
Po prostu za 2 lata "odetną" stary "analogowy" sygnał i zostanie tylko cyfrowy, za 2 lata też nie będziesz musiał (nie będziesz musiał, ale będziesz mógł kupić sobie nową antenę, choć nie wiem co to ma dać...czytaj niżej
) nic zmieniać jak już będziesz miał ten tuner/kartę
Ja mam telewizor Samsung 42' LCD już z koderem MPEG4 (teraz wszystkie nowe to mają) i do niedawna używałem "zwykłych" kanałów dopiero znajomy przyszedł "spojrzał" i mi powiedział że mogę odbierać kanały z DVB-T
A antenę mam zwykłą "siatkową" za 50zł już od paru lat
Dzięki temu mam:
TVP1, TVP2, TVP3, EskaTV, U-TV, ATM Rozrywka, Polo TV, Polsat, TVN ,TVN7, TV4, TV Puls, "6", Polsat Sport News, TVP Kultura, TVP Historia w cyfrowej jakości
Różnica jest naprawdę spora