mc9 wrote:trotyl i nitrogrycelyna
Moja pierwsza reakcja: Że co? To ci ewentualni zamachowcy byliby aż tak prymitywni? Kompletna amatorszczyzna!
Przecież TNT to zupełnie archaiczny środek wybuchowy. Za czasów Nobla był to faktycznie szczyt techniki, ale obecnie stosuje się już przeróżne wielokrotnie bardziej wysublimowane i wyspecjalizowane do konkretnych sytuacji substancje.
Jeśli już ktoś coś gdzieś.
Dlatego moim zdaniem to dezinformacja. Taka wrzutka medialna dla sensacji.
Zwłaszcza że już dwa tygodnie wcześniej przed tą medialną wrzawą natknąłem się na inną informację:
„Naukowcy z UW i PW wykryli w badanych próbkach ze Smoleńska obecność m.in. cyrkonu – w części metalowej Tu-154M 101 oraz w glebie. Obecność tego pierwiastka w glebie należy z pewnością wyjaśnić.”
Wprawdzie byłem niezły ze szkolnej chemii, ale nic konkretniejszego mi to nie mówi (poza tym że naturalnie cyrkon w glebie jest rzadkością, za to znajduje zastosowanie przy budowie bomb zapalnych), a nie mam czasu czy chęci czy po prostu nie jestem fanem tego tematu , by się jakoś specjalnie zagłębiać i szukać kontekstu. Stąd też początkowo darowałem sobie wklejanie tego nic praktycznie niemówiącego faktu, ale na dzisiejszą kolejną medialną histerię wypadało zareagować...