![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Główna » Dyskusje o telefonach » Opinie o modelach |
Previous topic | Next topic Page 2 of 4 [ 50 posts ] Go to page Previous 1, 2, 3, 4 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Windows Phone i obsługa kafelek. |
---|
![]() |
21 Sep 2012, o 23:28 |
wook ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Shreqg2 dokładnie to objaśniłeś.
Szkoda że aplikacje są zamrażane, często coś kopiuje z jednego miejsca na drógie i moge przy tym np. przeglądać internet bo jest wykonywane w tle. Czyli jest tak jakby brak multitaskingu. [ Dodano: 21 wrz 2012, o 23:28 ] i nie zostawi się gg czy skypa w tle czekając na rozmowe ![]() |
Last post |
![]() |
![]() |
21 Sep 2012, o 23:33 |
Shreqg2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No i jeszcze kilka innych odpowiedzi:
Quote: -Czy przerabianie jest trudne (odblokowywanie wszystkich funkcji)? Wszystko zależy od telefonu. W przypadku różnych modeli metoda odblokowania może się trochę różnić. Niektóre odblokowuje się bardzo łatwo, z kolei na inne do dzisiaj nie ma skutecznego sposobu. Quote: -Jak działa integracja z facebookiem? W moim odczuciu integracja z Facebookiem jest bardzo duża. W system wbudowany jest czat, który działa identycznie jak wiadomości sms. Poza tym jako aplikacja systemowa cały czas działa w tle. Także udostępnianie zdjęć jest bardzo proste. W kontaktach można oglądać posty na tablicy znajomych... Ogólnie wydaje mi się, że jest to pod tym kontem bardzo dobrze przemyślane. Gdyby systemowe funkcje były dla kogoś niewystarczające, to w Marketplace dostępna jest również oddzielna aplikacja do obsługi Facebooka, podobna do tej z innych systemów mobilnych. Quote: -Czy w użądzeniu jest menadżer plików? Nie, ponieważ użytkownik nie ma domyślnie możliwości ingerowania w pliki, zarówno osobiste jak i systemowe... Natomiast po pełnym odblokowaniu telefonu, można zainstalować oddzielnie aplikację o takiej funkcjonalności. Quote: -Czy jest możliwość ukrycia tak plików multimediów (zdjęcia, itp.) aby nie były widoczne w galerii? Nie ma takiej możliwości. ___________________ Quote: i nie zostawi się gg czy skypa w tle czekając na rozmowe ![]() To zależy co rozumiesz pod pojęciem "w tle czekając na rozmowę"... W przypadku GG dostępne są powiadomienia push. Oznacza to, że jeżeli dostaniesz jakąś wiadomość, to telefon wyświetli Ci o tym powiadomienie. GG jednak ograniczyło tę funkcjonalność do tego, że aby takowe powiadomienie otrzymać, nie możesz być zalogowany w żadnym innym miejscu. Z kolei w swoim modzie, który można niestety zainstalować tylko na odblokowanym urządzeniu, dodałem "działanie pod zablokowanym ekranem". W praktyce powoduje to, że GG nie będzie rozłączane po zablokowaniu telefonu, tak jak to było dotychczas, bo NIE zostanie zamrożone. Oczywiście po minimalizacji, praca programu zostanie zawieszona i zostaniemy odłączeni od serwera, ale od tej pory zaczynamy otrzymywać wspomniane wcześniej powiadomienia push. Wiem, że trochę to skomplikowane, ale jak się wczytasz to pewnie zrozumiesz... ![]() |
Last edited by Shreqg2 on 21 Sep 2012, o 23:43, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
22 Sep 2012, o 08:21 |
Shreqg2 wrote: To zależy co rozumiesz pod pojęciem "w tle czekając na rozmowę"... tło rozumiem poprzez przeglądanie neta lub wyświetlanie pulpitu. |
![]() |
![]() |
22 Sep 2012, o 09:11 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No to trochę fail z tym multitaskingiem.
|
![]() |
![]() |
22 Sep 2012, o 09:34 |
Quote: tło rozumiem poprzez przeglądanie neta lub wyświetlanie pulpitu. No to wtedy dostaniesz powiadomienie push - czyli sygnał dźwiękowy, wibracja oraz wysunie się taka belka u góry z informacją, że masz nową wiadomość. Po kliknięciu w nią zostanie uruchomiona odpowiednia aplikacja. ![]() Quote: No to trochę fail z tym multitaskingiem. No i tutaj jak zwykle wszystko zależy od punktu widzenia... Wiele osób to lubi, bo dzięki temu system zawsze działa płynnie i nigdy nie ma problemów z wydajnością, nic się nie zawiesza itp. Z kolei jest drugie tyle osób, które wściekają się, bo to jest niejako podstawowa funkcja, biorąc pod uwagę dzisiejsze smartphone'y... Mnie się wydaje, że lepszym rozwiązaniem byłoby ograniczenie liczby aplikacji działających w tle do określonej liczby, np. do 3. Przecież te nowe urządzenia z WP8, z dwu- lub czterordzeniowymi procesorami spokojnie by to ogarnęły, a z tego co mi wiadomo, sprawa wielozadaniowości w nowej wersji systemu ma się podobnie do obecnej. ![]() |
Last edited by Shreqg2 on 22 Sep 2012, o 11:00, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
22 Sep 2012, o 18:13 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nemo333 wrote: da sie zmienic klawiature? na lww standardowa jest genialna ale zbyt zintegrowana z systemem i trudno ja przeportowac na inny rom wiec najlpierw uzywalem standardowej z cm a teraz mam smart keyboard pro, tutaj pisze prawie tak wydajnie jak na sprzetowek klawiaturze w x10. chociaz latwiej o bledy na WP sa jakies alternatywne klawiatury czy jestesmy skazani na fabryczna? Jesteśmy skazani na fabryczną, jednak nie jest zła. Zamienia znaki na polskie gdy trzeba i słownik nie jest jakiś wyjątkowo ubogi. Na pewno lepiej niż na Symbianie. nemo333 wrote: w sumie to jeszcze do minusow jest brak latwego przesylania plikow, zmienia cos 7.8 w tej kwestii? doda tryb pendrive? Chyba nie. Shreqg2 wrote: Niektóre programy obsługują także "działanie pod zablokowanym ekranem" - czyli nie są zawieszane po zablokowaniu telefonu, jak to się domyślnie dzieje. To też czasem denerwuje, np. przybliżyłem sobie obrazek w galerii, blokuje klawiaturę, odblokowuję i znowu muszę obrazek powiększać. wook wrote: -Czy skype działa z kamerą? -Czy przerabianie jest trudne (odblokowywanie wszystkich funkcji)? -Jak działa integracja z facebookiem? -Czy w użądzeniu jest menadżer plików? -Czy jest możliwość ukrycia tak plików multimediów (zdjęcia, itp.) aby nie były widoczne w galerii? -Czy łatwo zapanować nad ilością pobieranych danych przez system? -Czy Zune jest uciążliwe? 1. Działa, ale na videorozmowy nie masz co za bardzo liczyć, bo kamerka to ta z tyłu telefonu, ale na ekranie widzisz osobę. ![]() 2. Trzeba się wczytać. Ale aż tak bardzo to nie, parę przycisków myszki. 3. Nie korzystam, mam aplikacje od facebooka jedynie. 4. Nie ma. 5. Nie. 6. To nie Android. ![]() 7. Jest to niedopracowane narzędzie i chowa się przy iTunes. Tylko czekać aż wejdzie WP8 i wymyślą coś nowego. ![]() |
![]() |
![]() |
22 Sep 2012, o 18:43 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
adrian219 wrote: Zamienia znaki na polskie gdy trzeba A gdy nie trzeba to rozumiem jest opcja wyłączenia tego ![]() |
![]() |
![]() |
22 Sep 2012, o 18:48 |
![]() |
![]() |
22 Sep 2012, o 19:05 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Le Fu.
Nie lubię narzucania mi czegoś, zwłaszcza słownika czy polskich znaków. + dodatkowe, wcześniej wymienione braki = WP nie jest dla mnie ![]() |
![]() |
![]() |
22 Sep 2012, o 19:12 |
W ustawieniach jest opcja umożliwiająca wyłączenie poprawiania pisowni...
|
Last edited by Shreqg2 on 22 Sep 2012, o 19:12, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
22 Sep 2012, o 19:17 |
doszedłem do takiego samego wniąsku co nemo wp jest fajny ale pewne braki powodują że nie przejdzie jak dla mnie. Prędzej bym zrezygnował (choć lumie mi się podobają i pomimo takich braków ciągnie mnie do nich) z symbiana dla S40 lub androida (ale kafelkowe menu bym dodał bo fajnie to wygląda) po tym czego dowiedziałem się o wp w aktualnej wersji. Może WP 8 mnie przekona do siebie jeżeli znikną podstawowe braki WP7. Pomimo wszystko stwierdzam że ten system nadaje się dla osób które wymagają ot sprzętu aby działał sprawnie i był prosty w obsłudze (czy jak to ujelii w reklamie plusa).
|
![]() |
![]() |
22 Sep 2012, o 19:20 |
Shreqg2 wrote: W ustawieniach jest opcja umożliwiająca wyłączenie poprawiania pisowni... A podasz ścieżkę, gdzie to jest? ![]() |
![]() |
![]() |
22 Sep 2012, o 19:25 |
Ustawienia>klawiatura>ustawienia wpisywania>tutaj trzeba kliknąć na listę użytych języków, pod napisem "Klawiatura"
![]() [ Komentarz dodany przez: adrian219: 22 września 2012, o 19:26 ] Aha... Nie widziałem "Klawiatura". ![]() |
![]() |
![]() |
23 Sep 2012, o 13:06 |
Liczyłem na większe zainteresowanie.
![]() Co mi jeszcze przeszkadza? Brak powiadomień o nieodczytanym sms czy nieodebranym połączeniu. Nawet taka głupia sygnalizacja świetlna, bo chciałbym wiedzieć, bez przejścia na lockscreen, że mam jakieś powiadomienia. W 5530XM mam taką środkową kontrolkę migającą co 8 sekund - tutaj też by się coś takiego przydało. ![]() |
![]() |
![]() |
23 Sep 2012, o 14:00 |
Nie wiem jak to jest na innych telefonach, ale u mnie na HTC Mozart po nieodebranym połączeniu miga dioda w górnej części telefonu...
![]() Szkoda tylko, że jest tak jedynie w przypadku nieodebranych połączeń, a już po odebraniu smsa/maila, nic tego nie sygnalizuje... ![]() |
Last edited by Shreqg2 on 23 Sep 2012, o 14:01, edited 1 time in total. |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page Previous 1, 2, 3, 4 Next Page 2 of 4 [ 50 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest |
Board index » Strefa Główna » Dyskusje o telefonach » Opinie o modelach |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)