![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Tutoriale & Triki » [S40] Warsztat |
Previous topic | Next topic Page 3 of 4 [ 47 posts ] Go to page Previous 1, 2, 3, 4 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
X3-00 robi zdjęcia w RAW! Czyli kolejny format do złamania: NokiaRaW. |
---|
![]() |
28 Sep 2010, o 22:45 |
Vipe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jutro jak wrócę ze szkoły to powrzucam jakieś zdjęcia. A jak zrzucić na komputer zdjęcie nrw?
![]() |
Last edited by Vipe on 28 Sep 2010, o 22:46, edited 2 times in total. |
Last post |
![]() |
![]() |
29 Sep 2010, o 07:58 |
miki920 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
2710 tak samo - robi zdjęcia w .raw i .nif !
|
![]() |
![]() |
29 Sep 2010, o 18:44 |
_NeedSpeed_ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
miki9220 wrote: 2710 tak samo - robi zdjęcia w [..] .nif ! ![]() ![]() ![]() |
Last edited by _NeedSpeed_ on 29 Sep 2010, o 18:44, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
29 Sep 2010, o 18:52 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
_NeedSpeed_ wrote: Jak dla mnie to trochę dziwne po co na ułamek sekundy powstaje nrw Z bardzo prostej: NRW jest nieskompresowany. O ile przy normalnym fotografowaniu nie ma to zbyt wielkiego znaczenia, o tyle w trybie seryjnym może się przydać, bo odciąża procesor na jakiś czas z kompresowania fotki do formatu stratnego. |
![]() |
![]() |
29 Sep 2010, o 19:49 |
Problem w tym, że w X3 chyba zapomnieli o serii zdjęć. Ikonka w ppm jest ale opcji w aparacie nie widzę.
|
Last edited by Vipe on 29 Sep 2010, o 20:05, edited 2 times in total. |
![]() |
![]() |
29 Sep 2010, o 19:53 |
miki920 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
u mnie w 2710 też nie moge się tego doszukać.
PS : Masowe błędy w s40 v6 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
29 Sep 2010, o 20:05 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
moze ja trzeba wlaczyc w ppu?
![]() |
![]() |
![]() |
29 Sep 2010, o 20:06 |
Ok, udało mi się zrobić zdjęcie w nrw+ skompresowane do jpg. Już na telefonie widzę, że nrw ma o wiele lepszą ostrość, ale wielkość pliku jest masakryczna i ładuje się o wiele dłużej.
Działaj Rico i chwal się efektami ![]() Up: nie widziałem tam nic takiego. Edit: Jeszcze zauważyłem, że takie zdjęcie zrzucone z powrotem z komputera na telefon przetwarza się na nowo ![]() NRW jest także troszkę jaśniejsze. |
Last edited by Vipe on 29 Sep 2010, o 21:37, edited 5 times in total. |
![]() |
![]() |
30 Sep 2010, o 00:24 |
RicoElectrico ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No to tak, co już wiem
![]() - sygnatura pliku to NOKIARAW - nagłówek (ten główny z metadanymi) ma 512 B - 8 bitów / kanał - zrzut danych z matrycy (przed demosaicingiem), kanały ułożone we wzór Bayera. - prawdopodobnie wszystkie liczby są zapisane w kolejności bajtów little endian - szerokość zapisana jest pod adresem 0x134, a wysokość pod 0x136 - oprócz metadanych i obrazu w pliku siedzi coś jeszcze. Dość duże coś. - po bezpośrednim załadowaniu do irfana kolory są trochę bardzo inne |
![]() |
![]() |
30 Sep 2010, o 12:15 |
Ja mam natomiast taką wiadomość, że wrzuciłem na telefon wczoraj dwa te same zdjęcia nrw z tym, że jeden miał atrybut tylko do odczytu. Ten bez atrybutu się skompresował do jpg, a ten drugi nie. Dodatkowo teraz telefon już nie kompresuje zdjęć do jpg, tylko zostawia nrw!
|
![]() |
![]() |
25 Nov 2010, o 15:47 |
mac2005 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam.
Mam Nokię X2. Telefon najpierw zapisuje zdjęcia w .nrw, a po jakimś czasie zmienia się w .jpg. Jak zrobic żeby został .nrw? Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
25 Nov 2010, o 16:32 |
maciek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
najprosciej to wylozyc baterie przy zapisywaniu zdjecia.
|
![]() |
![]() |
11 Dec 2010, o 12:41 |
batorzajac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kazdy aparat robi zdjecia w RAWie, tylko jezeli plikiem wyjsciowym ma byc jpg to rawa wrzuca do buforu lub pamieci RAM i procek obrabia go i kompresuje do jpg od razu po zrobieniu zdjecia. W nokiach s40v6 tez tak jest, ale tylko gdy zapisujemy w pamieci telefonu. Raw zawsze bedzie mial lepsza jakosc, a jpg po obrobce pliku nrw. w nokii ma zrobione widoczne odszumianie i powstaje brzydka pixeloza, ale albo pizeloza albo szum. Najprosciej zrobic zdjecie, wyciagnac karte, wlozyc do czytnika i skopiowac plik .nrw. Problem pozostaje tylko czym taki plik otworzyc?
|
![]() |
![]() |
11 Dec 2010, o 14:01 |
Kolega mi ostatnio mówił, że są wtyczki do Photoshopa, dzięki którym można otwierać zdjęcia telefonów bez kompresji. nie wiem czy to prawda, ale mi się szukać nie chce
![]() |
![]() |
![]() |
11 Dec 2010, o 14:14 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Viperer, na pewno nie ma. to po prostu jest format pliku, którym pewnie nikt się nie zainteresował. Jedynie co by można było by zrobić to dowiedzieć się jaka jest jego struktura i napisać program, który odtworzy tego typu obrazek. Bardzo prawdopodobne, że konstrukcje NRW będzie bardzo podobna do NIF.
Pozdrawiam adrian219 |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page Previous 1, 2, 3, 4 Next Page 3 of 4 [ 47 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Tutoriale & Triki » [S40] Warsztat |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)