![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Tutoriale & Triki » [S40] Warsztat |
Previous topic | Next topic Page 1 of 4 [ 47 posts ] Go to page 1, 2, 3, 4 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
X3-00 robi zdjęcia w RAW! Czyli kolejny format do złamania: NokiaRaW. |
---|
![]() |
8 Aug 2010, o 17:15 |
kamilloi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przed kilkoma chwilami odkryłem że telefon najpierw zapisuje zdjęcia w RAW!
![]() Pliki o rozszerzeniu *.nrw są dostępne przez dłużej nieokreśloną chwilę. Plik taki waży 3 346 432 bajtów (Chyba każdy bo udało mi się skopiować tylko jeden a ich wagi w MB były takie same 3,19MB) W załączniku wszystko co znalazłem. Jeden problem: Nie wiem czym to otworzyć. ![]() 4shared gdyż załącznik ponoć nie działa. |
Last post |
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 17:44 |
walkmanowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Świetne odkrycie
![]() .nrw to format Nikona z tego co na szybko wyczytałem ![]() I z tego co dalej przeczytałem wynika, że format ten powinien obsłużyć Windows Imaging Component jednak wymaga to sprawdzenia ![]() |
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 17:48 |
Nie wkładałbym informacji bez sprawdzenia. To Nikonowski raw naprowadził mnie na rodzaj pliku.
Jednak nie mogę instalować żadnych aplikacji więc informację posłałem na forum do potwierdzenia. |
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 17:56 |
Ja niestety nie jestem w stanie ściągnąć żadnego programu a nawet tego pliku (transfer), ale dla zainteresowanych mała lista programów, którymi chętni mogą spróbować otworzyć ten plik:
Adobe Camera Raw BreezeBrowser Pro Capture One 4 i darmowy RawTherapee v.2.4 Ewentualnie jak ma ktoś aparat Nikona to może spróbować otworzyć ten format programem z płytki od aparatu. kamilloi, a w którym miejscu ten plik jest widoczny przez ten czas? Może nie tylko X3 zapisuje pliki w tym formacie a inne s40v6 też. |
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 18:07 |
W folderze ze zdjęciami. Nazwa jest taka sama jak nazwa zdjęcia. Na dodatek po czasie znikają a ich miejsce zastępuję jpg
|
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 18:12 |
karolex ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Plik .nrw zastępuje plik .jpg, po czym poprawia się jakość zdjęcia.U mnie ,w nokii 2700 classic jest tak tylko,gdy zdjęcia zapisują się na karcie pamięci, a na pamięci telefonu odrazu jest plik .jpg
![]() |
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 18:12 |
minac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W 7230 jest tak samo. Kiedy plik jest w .raw nie można go usunąć z telefonu.
![]() |
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 18:16 |
karolex ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
u mnie też jest tak
![]() |
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 18:34 |
karolex wrote: Plik .nrw zastępuje plik .jpg, po czym poprawia się jakość zdjęcia. Czyli mam rozumieć, że .jpg ma lepszą jakość niż .nrw gdyż tak wynika z Twojej wypowiedzi. Sprawdzałeś to jakoś? |
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 18:35 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To zdjęcie jest tragiczne
![]() Tu nawet RAW nie pomoże. JPG<RAW. |
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 19:55 |
Gązo5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
w 2700c też to zauważyłem i to jest dość duży problem bo jeśli zdjęcie jest zapisywane na karcie to telefon konwekcję przeprowadza w tle możemy co prawda w tym czasie zrobić drugie zdjęcie albo coś innego ale nie można go skasować! dopiero po nrw ->jpg można skasować, a jeśli zdjęcia będą zapisywane w pamięci telefonu to proces konwekcji musimy przeczekać ( i w tym momencie telefon jest sparaliżowany) albo podziwiać jakże wciągającą animację czekania
![]() |
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 20:10 |
Zauważyłem coś takiego. A otworzył ktoś zdjęcie w RAW?
Chętnie bym sobie porównał. Jeżeli ktoś to zrobi poproszę o zrzut do BMP i przesłanie na jakiś serwerek. (chyba że inny dostępny bezstratny format - a skompresowany ![]() |
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 20:39 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie dales zdjec w RAWie ';p
|
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 20:50 |
maciek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
s40v5 tez daje tak:)
|
![]() |
![]() |
8 Aug 2010, o 20:54 |
IuDeX,
Chodzi o to że nie dałem w formacie RAW czy że nie dałem w ogóle? W paczce z 1 postu jest zdjęcie w jpg i to samo w nrw. Chodzi mi o otwarcie NRW inaczej niż na telefonie. maciek, Nie miałem zielonego pojęcia. Właśnie dlatego pytam. ![]() |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2, 3, 4 Next Page 1 of 4 [ 47 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Tutoriale & Triki » [S40] Warsztat |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)